SAD i Kina najviše troše na oružje

Priredio: Boris Đurić
SAD i Kina najviše troše na oružje

Stokholm - Sjedinjene Američke Države i Kina najviše su potrošile na vojsku u 2018. godini, dok je Rusija od 2006. prvi put ispala sa liste prvih pet zemalja po budžetu za odbranu, navedeno je u izvještaju Međunarodnog instituta za mirovne studije u Stokholmu (SIPRI).

Ukupna svjetska potrošnja za oružje procjenjuje se na 1.822 milijarde dolara u 2018. godini, što je za 2,6 odsto više nego prethodne, a 5,4 u odnosu na 2009. To predstavlja čak 76 odsto više u odnosu na 1998. godinu, stoji u izvještaju instituta.

Najveći potrošači su SAD i Kina sa polovinom ukupne svjetske potrošnje.

Vašington je 2018. godine potrošio 649 milijardi dolara, skoro koliko je osam narednih država na listi ukupno potrošilo na svoju vojsku.

Kina, je u 2018. potrošila oko 250 milijardi dolara, dok je na trećem mjestu Saudijska Arabija sa 67,6 milijardi dolara. Na četvrtom i petom mjestu su Indija i Francuska.

Rusija je prvi put od 2006. godine ispala iz prvih pet, sa potrošenih 61,4 milijarde dolara, što je pad od 3,5 odsto u odnosu na 2017.

- Tenzije među azijskim zemljama, kao i između Kine i SAD, vodeći su uzrok nastavka rasta vojne potrošnje u regionu - rekao je istraživač stokholmskog institut Piter Vezeman.

Vašington, koji je godinama neprikosnoveni lider u potrošnji, prošle godine je još više ojačao vojni budžet i prvi put od 2010. povećao je trošak na vojsku.

Švedski autori izvještaja misle da je to povećanje direktni odraz politike administracije predsjednika Donalda Trampa.

- Povećanje američke potrošnje je vođeno implementacijom novih vojnih programa zamišljenih 2017. godine - rekla je Ode Floran iz SIPRI-ja.

Dok je Tramp taj koji stoji iza drastičnog povećanja vojnog budžeta Pentagona, i samim tim i NATO-a, američki predsjednik se nedavno žalio da je novac mogao biti bolje potrošen i pozvao je Kinu i Rusiju “da se saberu i prestanu praviti to oružje”.

Iako brojevi pokazuju da Rusija nije zemlja koja podgrijava novu trku u naoružanju, švedski institut navodi da je rast vojne potrošnje u Poljskoj, baltičkim zemljama, Bugarskoj i Rumuniji usljed osjećaja straha od Rusa.

- Povećanja u centralnoj i istočnoj Evropi su se desila u velikoj mjeri zbog rasta ukorijenjenog straha od Rusije - rekao je Vezeman.

Činjenice

* Vojna potrošnja u SAD porasla za 4,6 odsto i to je prvo povećanje u posljednjih osam godina

* SAD troše 1.000 puta više u vojne nego u mirovne svrhe

* Na SAD, Kinu, Saudijska Arabiju i Francusku otpada 60 odsto svjetske vojne potrošnje

* Globalno ulaganje u oružje doseglo najveći nivo od kraja hladnog rata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana