Hiljade turista posjetilo Jedrene u Turskoj povodom proslave Đurđevdana

Tanjug
Hiljade turista posjetilo Jedrene u Turskoj povodom proslave Đurđevdana

JEDRENE - Hiljade turista posjetilo je turski grad Jedrene (Edirne) na tromeđi Turske, Grčke i Bugarske, gdje se rijeka Tundža uliva u Maricu, a povodom proslave Đurđevdana.

Ove godine proslava Đurđevdana organizovana je dva dana - u nedjelju i ponedjeljak, a festival će biti završen danas nakon nastupa muzičkih grupa, piše TRT Balkan.

U nedjelju je zapaljena velika vatra koja simbolizuje svjetlost, čistoću, zdravlje i novi život, a odnosi nesreću, zle sile i negativnu energiju.

Danas su posjetioci u okviru proslave praznika u rijeku Tundžu tradicionalno bacali papiriće sa željama.

U Jedrene su, povodom proslave Đurđevdana, navećeg romskog praznika, pristigle velike grupe turista iz Turske i inostranstva, a gradske vlasti su objavile da je više od 90.000 ljudi došlo u Jedrene zbog proslave.

Romi danas slave Đurđevdan, svoj najveći praznik koji u dugoj tradiciji tog naroda simbolizuje dolazak proljeća, podsjeća TRT Balkan. Ovaj praznik proslavljaju svi Romi, bez obzira jesu li pravoslavni ili katolički hrišćani ili su pripadnici islamske vjere.

Đurđevdan za njih predstavlja praznik radosti i veselja, a ispunjen je i brojnim običajima.

Kako se navodi to je veliki praznik za Rome sa prostora bivše Jugoslavije i Balkana, bez obzira na religijsku grupu kojoj pripadaju, a na romskom zovu ga Ederlezi (Herdeljez, Hidirellez).

Na ovaj dan ukrašavaju kuće cvijećem i rascvjetalim grančicama. Cijeli dan se igra i pjeva uz jagnjetinu s ražnja. U prošlosti je Đurđevdan označavao kraj zime i za Rome vrijeme da se "točak okreće", da sa svojim čergama ponovno krenu na daleki put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana