Хиљаде туриста посјетило Једрене у Турској поводом прославе Ђурђевдана

Танјуг
Хиљаде туриста посјетило Једрене у Турској поводом прославе Ђурђевдана

ЈЕДРЕНЕ - Хиљаде туриста посјетило је турски град Једрене (Едирне) на тромеђи Турске, Грчке и Бугарске, гдје се ријека Тунџа улива у Марицу, а поводом прославе Ђурђевдана.

Ове године прослава Ђурђевдана организована је два дана - у недјељу и понедјељак, а фестивал ће бити завршен данас након наступа музичких група, пише ТРТ Балкан.

У недјељу је запаљена велика ватра која симболизује свјетлост, чистоћу, здравље и нови живот, а односи несрећу, зле силе и негативну енергију.

Данас су посјетиоци у оквиру прославе празника у ријеку Тунџу традиционално бацали папириће са жељама.

У Једрене су, поводом прославе Ђурђевдана, навећег ромског празника, пристигле велике групе туриста из Турске и иностранства, а градске власти су објавиле да је више од 90.000 људи дошло у Једрене због прославе.

Роми данас славе Ђурђевдан, свој највећи празник који у дугој традицији тог народа симболизује долазак прољећа, подсјећа ТРТ Балкан. Овај празник прослављају сви Роми, без обзира јесу ли православни или католички хришћани или су припадници исламске вјере.

Ђурђевдан за њих представља празник радости и весеља, а испуњен је и бројним обичајима.

Како се наводи то је велики празник за Роме са простора бивше Југославије и Балкана, без обзира на религијску групу којој припадају, а на ромском зову га Едерлези (Хердељез, Хидиреллез).

На овај дан украшавају куће цвијећем и расцвјеталим гранчицама. Цијели дан се игра и пјева уз јагњетину с ражња. У прошлости је Ђурђевдан означавао крај зиме и за Роме вријеме да се "точак окреће", да са својим чергама поновно крену на далеки пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана