Протест Пољске Русији због виза

Танјуг
Протест Пољске Русији због виза

Варшава - Пољска је послала Русији протестну ноту зато што предсједнку Сената пољског парламента Богдану Борусевичу није допустила да дође на сахрану Бориса Немцова.

 

"Желио сам да одам пошту убијеном Борису Немцову, свим Русима који мисле као он, али сазнао сам да руске власти не желе да ме пусте у Москву. Онемогућавају ми да одам пошту Немцову", изјавио је некадашњи дисидент и активиста покрета Солидарност, а сада шеф горњег дома пољског парламента, пошто му није одобрена руска виза.

Амбасада Русије у Варшави обавијестила је пољске медије да Борусевичу није одбијена виза због тога што га Кремљ не би желио на сахрани, већ зато што се Борусевич налази на списку западних званичника којима Русија не дозвољава улазак у земљу као узвратну мјеру за сличне санкције Запада.

Портпаролка амбасаде Валерија Пержинска пољској ТВН24 казала је да списак западних званичника којима је као узвратна мјера забрањен улазак у Русију није видјела и не зна ко је све на њему, а такође није одговорила откада је Борусевич на тој листи и да ли је о томе обавијештен.

Портпарол пољског Министарства иностраних послова Марћин Војћеховски и додао да је Борусевичу забрањен улазак у Русију зато што у Европску унију због санкција не може предсједница горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко.

Богдан Борусевич је требало да представља пољску државу на сахрани, истакао је и предсједник Пољске Броњислав Коморовски.

"То је несхватљива одлука, двоструко несхватљива. Неразумљива је и неприхватљива и зато што је Борусевич икона пољске демократије, солидарности, борбе за слободу, човјек који истовремено поштује туђе погледе и друге народе и као такав најадекватнији је да представља Пољску на сахрани руског опозиционог лидера", рекао је Коморовски.

Међутим, Јан Литински, савјетник пољског предсједника Бронислава Коморовког, рекао је за АФП да је њему допуштено да присуствује сахрани.

"Ја идем. Представљаћу предсједника Пољске на комеморативном скупу. Русија је изгубила великог човјека, великог демократу и пријатеља Пољске", навео је он.

Сенат и Сејм пољског парламента након одбијања руских власти да пусте у Москву Борусевича одустали су од слања делегације на сахрану.

Пољску ће тако на сахрани, поред Јана Литинског, представљати и замјеник шефа дипломатије.

Један од лидера руске опозиције Борис Немцов убијен је у ноћи од петка на суботу са четири метка с леђа у самом центру Москве а пољски званичници осудили су то убиство као политичко.

"Леш Бориса Немцова, бившег вицепремијера, личности у опозицију Кремљу и предсједнику Владимиру Путину, то је једна велика оптужба руске политике. Надам се да цио свијет то види и да ће умијети да извуче поуке", навео је данас у Кијеву шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина.

Убијени руски опозиционар биће сахрањен сутра на гробљу Тројекуровскоје у Москви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана