Пао и посљедњи краљ Рима

Агенције
Пао и посљедњи краљ Рима

Рим - Више од 35 година Масимо Карминати био је корак испред закона у главном граду Италије захваљујући мецима и снажном послушнику познатом као Прстоломац.

Карминати (56), познат и као Једнооки, одржавао је пријатељство са људима из највиших нивоа италијанског друштва и његово богатство је процијењено на 200 милиона евра. Међутим, ове седмице нашао се у римском затвору познатом као "Краљица неба" након што му се распало царство у великом политичком скандалу. Полиција је овог Италијана назвала вођом тајне мафијашке групе "Мафија капитале", која "сиса крв Риму неколико деценија".

Раније овог мјесеца ухапшено је 37 људи из његове мреже који су били укључени у изнуде, преваре, корупцију, намјештање јавних тендера и прање новца. Осим тога, покренута је истрага против стотину политичара, бизнисмена и чланова тајне полиције, укључујући и бившег градоначелника Рима Ђанија Алемана, који су наводно сарађивали са Карминатијем.

Звали су га Бесмртни, јер је успио да преживи након што му је метак прошао кроз мозак. Његово сједиште је била једноставна бензинска станица смјештена у предграђу Рима. Себе је називао посљедњим краљем, интелектуалцем и сакупљачем умјетнина. Када је полиција извршила рацију у његовој кући пронашли су дјела свјетских умјетника Ендија Ворхола и Џексона Полока и заплијенили ствари вриједне милионе евра. Он је своју криминалну мрежу називао тајним царством у којем се корумпирани политичари сусрећу са окорјелим уличним криминалцима, док је он имао улогу арбитра и медијатора.

На једном тајном полицијском снимку Карминати је описивао како мафија ујутро одлучује ко ће бити убијен увече. Говорио је да није укључен у трговање дрогом, али се хвалио да је знао мјесечно опљачкати и по десет банака.

У другом снимку он је хладнокрвно причао о свом избору оружја - руски полуаутоматски пиштољ "макаров" са пригушивачем.

- Чак га не можете чути када кликне. Прије него што било ко примијети већ имате локве крви по поду - говорио је Карминати, уз којег је увијек био његов грдосија Прстоломац, за којег је и сам говорио да има низак ниво интелигенције. Хвалио се да има контакте за другим мафијашким шефовима, менаџерима Банке Италије и државног конгломерата "Финмеканика".

Истражиоци вјерују да је поткупљивао званичнике у градској управи са 12.000 евра у коверти за усмјеравање уговора у његовом правцу. На снимцима се чује и његова десна рука Салваторе Бузи.

- Да ли ти знаш колико зарађујем на имигрантима? Трговина дрогом је мање профитабилна него ово. Ову годину смо затворили са приходом од 40 милиона евра и то од Рома и имиграната - говори Бузи.

Против Карминатија још није подигнута званична оптужница иако се налази у притвору. Тужиоци вјерују да се овај пут неће извући, али они који га знају вјерују да он још има много адута у својим рукама. Постоје гласине да има добре везе са снагама реда и тајним службама.

Једнооки

Масимо Карминати се као младић прикључио најопаснијој римској банди "Банда дела Маљијана". Полиција је 1981. године направила засједу за чланове банде и тада је Карминати изгубио око у размјени ватре. Седамнаест година касније осуђен је на деценију затвора, али је изашао прилично брзо и касније је успјешно избјегавао могућности хапшења. Због тога му је моћ све више расла и успио је да изгради царство које се простирало и на римски политички и административни естаблишмент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана