ЦИА објавила тајне мапе: Надгледали Југославију, Русију, Ватикан

Агенције
ЦИА објавила тајне мапе: Надгледали Југославију, Русију, Ватикан

Како би обиљежили 75 година картографског одјељења, америчка Централна обавијештајна агенција (ЦИА) скинула је ознаку тајности и објавила велики број мапа из периода од четрдесетих година прошлог вијека до данас.

Током посљедњих неколико година, ЦИА и друге обавијештајне агенције ослањају се више на дигиталне мапе и сателитске снимке, него претходних деценија, када су географи и картографи били кључни за планирање и извођење операција широм свијета. Како су ове мапе за војнике значиле "живот или смрт", њихова апсолутна прецизност је представљала императив.

Колекција објављених мапа открива и како су САД надзирале и гледале свијет деценијама. Током четрдесетих, нагласак је на Њемачкој и Пацифику, односно Јапану. Након Другог свјетског рата, пажња је преусмјерена према Совјетском савезу, Вијетнаму и Блиском истоку.

Могло би се рећи да су ове мапе имале важну улогу у обликовању политике и историје 20. вијека.

Цијелу галерију објављених мапа можете погледати на профилу ЦИА на Flickru, а као што можете видjети, деведесетих и осамдесетих ЦИА је помно посматрала Југославију и њене тадашње републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана