CIA objavila tajne mape: Nadgledali Jugoslaviju, Rusiju, Vatikan

Agencije
CIA objavila tajne mape: Nadgledali Jugoslaviju, Rusiju, Vatikan

Kako bi obilježili 75 godina kartografskog odjeljenja, američka Centralna obaviještajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog vijeka do danas.

Tokom posljednjih nekoliko godina, CIA i druge obaviještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih decenija, kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom svijeta. Kako su ove mape za vojnike značile "život ili smrt", njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ.

Kolekcija objavljenih mapa otkriva i kako su SAD nadzirale i gledale svijet decenijama. Tokom četrdesetih, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata, pažnja je preusmjerena prema Sovjetskom savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku.

Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i istorije 20. vijeka.

Cijelu galeriju objavljenih mapa možete pogledati na profilu CIA na Flickru, a kao što možete vidjeti, devedesetih i osamdesetih CIA je pomno posmatrala Jugoslaviju i njene tadašnje republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana