Британски убица и бјегунац зарадио пензију у БиХ

nezavisne.com
Британски убица и бјегунац зарадио пензију у БиХ

Лондон - Џастин Кларк (62), један од најтраженијих британских бјегунаца осуђен је јуче на 25 година затвора, а у његовој живописној биографији стоји и то да је служио у бх. војним снагама, гдје је чак стекао право на пензију!

Кларк је пуних 23 године водио двоструки живот, прије него је ухапшен 2016. године, по Интерполовој потјерници у Берлину.

Он је осуђен због убиства Пола Милбурна, с којим је дошао у сукоб 1993. године. Након убиства, напушта Велику Британију и живи под лажним именом Мартин Ентони Махер, успјевши да избјегне суђење скоро четврт вијека. Једно вријеме је чак радио и на Блиском истоку.

Коначно, његовом двотруком животу, који има елементе филмске приче, дошао је крај 2016. године, када су га ухапсили по Интерполовој потјерници у Берлину, а откривен је на основу пресретнуте преписке са породицом у Великој Британији.

Ипак, оно што је најзанимљивије јесте да је током година проведених у бјекству, служио као војник у БиХ, гдје је чак стекао право на пензију.

Детектив Џастин Џенкинс о цијелом случају каже: "Оно што не знамо јесте колико дуго је боравио у Берлину, али знамо да је био војник у БиХ, те да је стекао право на пензију", каже Џенкинс, који додаје да вјерују да је током свих ових година боравио у разним земљама те је, наводно, радио и као грађевинац на Катару.

Прије убиства Пола Милбурна, Кларк је служио у француској Легији странаца.

Почетком 90-их Кларк улази у уносан посао са дрогом, а дрога је и разлог убиства Милбурна. Наиме, Милбурн је наручио канабис вриједан 23.000 фунти, али му је Кларк покушао да подметне лажни канабис, због чега је дошло до сукоба, а затим и убиства.

Инспектор Дшенкинс наводи да су чак пронашли преписку из које се може видјети да је једно вријеме живио чак у Хрватској.

Ипак, како преносе британски медији, разлог његовог дугог избјегавања правде је то што је био у БиХ, која није чланица ЕУ, самим тиме није добила европски налог за хапшење, због чега бх. власти нису ни знале да бјегунац. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана