Počeli okrugli stolovi posvećeni razvoju publike u MSURS: Publika okosnica kulture

D. K.
Počeli okrugli stolovi posvećeni razvoju publike u MSURS: Publika okosnica kulture
Počeli okrugli stolovi posvećeni razvoju publike u MSURS: Publika okosnica kulture

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture RS, u saradnji sa Gradom Banjaluka, Fondacijom “Banjaluka 2024” i Muzejom savremene umjetnosti RS, organizovalo je prvi od tri okrugla stola, koji će biti posvećeni publici, u skladu sa republičkom i gradskom strategijom razvoja kulture.

Koristeći razvoj kulture kao primarni okvir, učesnici okruglih stolova će se baviti pitanjem publike kroz tri usko definisane teme i to “Razvoj publike”, “Digitalni alati” i “Međunarodna saradnja”.

Predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture RS, Vanja Kopanja je navela je da je razvoj publike primarni cilj i u strateškim dokumentima razvoja kulture RS. 

- Ministarstvo prosvjete i kulture, grad Banjaluka, Fondacija “Banjaluka 2014” organizuje prvi u nizu okruglih stolova na temu “Razvoj publike”. Vodeći se našim strateškim dokumentom “Strategija razvoja kulture RS” kao primarni cilj naveli smo razvoj publike. Ona je osnova i okosnica. Ostale teme koje će se obrađivati jesu digitalni alati i međunarodna saradnja  kazala je Kopanja.

Marko Bilbija, direktor fondacije “Evropska prestonica kulture Banjaluka 20-24”, je rekao da publika kreira kulturnu ponudu grada.

- Razvoj publike u kulturi je jedan od najvažnijih problema. Publika je ono što kreira kulturnu ponudu grada, a i kulturna ponuda je usmjerena ka toj publici ne samo u smislu pružanja sadržaja, nego i u razvoju kulture kod publike. Mi smo sproveli istraživanje publike 2017. godine u toku pripreme dokumenta “Strategija razvoja kulture Banjaluke”. Ona je dala jedan širok uvid u to kakva je publika kod nas i šta su glavni problemi publike - rekao je Bilbija.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana