Почели округли столови посвећени развоју публике у МСУРС: Публика окосница културе

Д. К.
Почели округли столови посвећени развоју публике у МСУРС: Публика окосница културе

Бањалука - Министарство просвјете и културе РС, у сарадњи са Градом Бањалука, Фондацијом “Бањалука 2024” и Музејом савремене умјетности РС, организовало је први од три округла стола, који ће бити посвећени публици, у складу са републичком и градском стратегијом развоја културе.

Користећи развој културе као примарни оквир, учесници округлих столова ће се бавити питањем публике кроз три уско дефинисане теме и то “Развој публике”, “Дигитални алати” и “Међународна сарадња”.

Представник Министарства просвјете и културе РС, Вања Копања је навела је да је развој публике примарни циљ и у стратешким документима развоја културе РС. 

- Министарство просвјете и културе, град Бањалука, Фондација “Бањалука 2014” организује први у низу округлих столова на тему “Развој публике”. Водећи се нашим стратешким документом “Стратегија развоја културе РС” као примарни циљ навели смо развој публике. Она је основа и окосница. Остале теме које ће се обрађивати јесу дигитални алати и међународна сарадња  казала је Копања.

Марко Билбија, директор фондације “Европска престоница културе Бањалука 20-24”, је рекао да публика креира културну понуду града.

- Развој публике у култури је један од најважнијих проблема. Публика је оно што креира културну понуду града, а и културна понуда је усмјерена ка тој публици не само у смислу пружања садржаја, него и у развоју културе код публике. Ми смо спровели истраживање публике 2017. године у току припреме документа “Стратегија развоја културе Бањалуке”. Она је дала један широк увид у то каква је публика код нас и шта су главни проблеми публике - рекао је Билбија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана