Katanac na devet škola

Dragana Keleč
Katanac na devet škola

Banjaluka - Vlada RS odlučila je juče da bude zatvoreno devet područnih odjeljenja, dok će četiri centralne škole usljed manjka učenika promijeniti status i postati područna odjeljenja.

Katanac će biti stavljen na devet područnih odjeljenja u kojima nastavu pohađa pet i manje učenika, a status će biti promijenjen u centralnim školama koje imaju manje od 16 odjeljenja.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je "Glasu Srpske" da će za đake koji su pohađali područna odjeljenja koja će biti zatvorena biti obezbijeđen prevoz do najbliže škole.

- Ministarstvo prosvjete i kulture u prvi plan stavlja interese djece i želimo da svima obezbijedimo što bolje uslove za školovanje - kazao je Malešević.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete i kulture predložilo Vladi racionalizaciju školske mreže usljed malog broja đaka.

- Predložili smo da pet centralnih škola sa manje od 16 odjeljenja promijeni status u područna odjeljenja i pripoje se najbližim centralnim školama, a da 11 područnih odjeljenja sa pet i manje đaka bude zatvoreno. Međutim, na sjednici Vlade je odlučeno da se još razgovara o opstanku dva područna odjeljenja. Riječ je o područnim odjeljenjima u Čelebićima kod Foče i Ljutom dolu kod Berkovića - istakao je Malešević.

Škola u Čelebićima, objasnio je Malešević, udaljena je od centralne Osnovne škole "Veselin Masleša" u Foči 45 kilometara i ima samo jednog učenika.

- Mi tom djetetu moramo obezbijediti školovanje i razmotrićemo opciju da ne bude zatvoreno, bez obzira na troškove - rekao je Malešević.

U područno odjeljenje Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u Ljutom dolu nastavu pohađaju tri đaka.

- Ovo odjeljenje ima specifičan problem jer u njega treba da ide mnogo više đaka, ali su ih roditelji samoinicijativno upisali u centralne škole. Zbog toga ćemo još analizirati stanje, jer postoje šanse da ono opstane - rekao je Malešević.

Problem zbog manjka đaka ima i centralna osnovna škola u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada, ali je odlučeno da njen status ostane nepromijenjen.

- U septembru se očekuje otvaranje fabrike u tom mjestu i ne bi bilo popularno da gasimo školu - kazao je Malešević.

Govoreći o statusu nastavnog kadra u školama koje budu "ugašene", Malešević je istakao da niko od njih neće ostati bez posla i da prosvjetni radnici mogu biti spokojni.

- Pitanje eventualne nadopune norme nastavnika biće rješavano na nivou aktiva direktora određene regije. U proteklom periodu otvarane su i nove škole u novim naseljima sa velikim brojem đaka. Osnovana je Osnovna škola "Srbija" u Pale, a otvorena su i nova područna odjeljenja u Koviljušama u Bijeljini i Branjevu u Zvorniku - istakao je Malešević i dodao da su dobili zahtjev i za otvaranje područnog petorazrednog odjeljenja u mjesnoj zajednici 5, koje bi pripadalo Osnovnoj školi "Sutjeska" iz Modriče, navodeći da su to ohrabrujuće informacije.

Područna odjeljenja koja će biti zatvorena

Šumnjaci - OŠ "Vojislav Ilić" Banjaluka

Konotari - OŠ "Petar Kočić" Banjaluka

Čađavica - OŠ "Sveti Sava" Novi Grad

Kobilja - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

Golo Brdo - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

Donja Lupljanica 2 - OŠ "Todor Dokić" Derventa

Garevac - OŠ "Sutjeska" Modriča

Novo Naselje - OŠ "Jovan Dučić" Bijeljina

Ljeskovik - Prva osnovna škola Srebrenica

 

Status centralnih osnovnih škola gube

"Petar Kočić" Sitnica, Ribnik

"Ivo Andrić" Kulaši, Prnjavor

"Vuk Karadžić" Vitkovci, Teslić

"Vuk Karadžić" Petrovo, Petrovo

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana