Катанац на девет школа

Драгана Келеч
Катанац на девет школа

Бањалука - Влада РС одлучила је јуче да буде затворено девет подручних одјељења, док ће четири централне школе усљед мањка ученика промијенити статус и постати подручна одјељења.

Катанац ће бити стављен на девет подручних одјељења у којима наставу похађа пет и мање ученика, а статус ће бити промијењен у централним школама које имају мање од 16 одјељења.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекао је "Гласу Српске" да ће за ђаке који су похађали подручна одјељења која ће бити затворена бити обезбијеђен превоз до најближе школе.

- Министарство просвјете и културе у први план ставља интересе дјеце и желимо да свима обезбиједимо што боље услове за школовање - казао је Малешевић.

Он је нагласио да је Министарство просвјете и културе предложило Влади рационализацију школске мреже усљед малог броја ђака.

- Предложили смо да пет централних школа са мање од 16 одјељења промијени статус у подручна одјељења и припоје се најближим централним школама, а да 11 подручних одјељења са пет и мање ђака буде затворено. Међутим, на сједници Владе је одлучено да се још разговара о опстанку два подручна одјељења. Ријеч је о подручним одјељењима у Челебићима код Фоче и Љутом долу код Берковића - истакао је Малешевић.

Школа у Челебићима, објаснио је Малешевић, удаљена је од централне Основне школе "Веселин Маслеша" у Фочи 45 километара и има само једног ученика.

- Ми том дјетету морамо обезбиједити школовање и размотрићемо опцију да не буде затворено, без обзира на трошкове - рекао је Малешевић.

У подручно одјељење Основне школе "Петар Петровић Његош" у Љутом долу наставу похађају три ђака.

- Ово одјељење има специфичан проблем јер у њега треба да иде много више ђака, али су их родитељи самоиницијативно уписали у централне школе. Због тога ћемо још анализирати стање, јер постоје шансе да оно опстане - рекао је Малешевић.

Проблем због мањка ђака има и централна основна школа у Бјелајцу код Мркоњић Града, али је одлучено да њен статус остане непромијењен.

- У септембру се очекује отварање фабрике у том мјесту и не би било популарно да гасимо школу - казао је Малешевић.

Говорећи о статусу наставног кадра у школама које буду "угашене", Малешевић је истакао да нико од њих неће остати без посла и да просвјетни радници могу бити спокојни.

- Питање евентуалне надопуне норме наставника биће рјешавано на нивоу актива директора одређене регије. У протеклом периоду отваране су и нове школе у новим насељима са великим бројем ђака. Основана је Основна школа "Србија" у Пале, а отворена су и нова подручна одјељења у Ковиљушама у Бијељини и Брањеву у Зворнику - истакао је Малешевић и додао да су добили захтјев и за отварање подручног петоразредног одјељења у мјесној заједници 5, које би припадало Основној школи "Сутјеска" из Модриче, наводећи да су то охрабрујуће информације.

Подручна одјељења која ће бити затворена

Шумњаци - ОШ "Војислав Илић" Бањалука

Конотари - ОШ "Петар Кочић" Бањалука

Чађавица - ОШ "Свети Сава" Нови Град

Кобиља - ОШ "Доситеј Обрадовић" Кнежево

Голо Брдо - ОШ "Доситеј Обрадовић" Кнежево

Доња Лупљаница 2 - ОШ "Тодор Докић" Дервента

Гаревац - ОШ "Сутјеска" Модрича

Ново Насеље - ОШ "Јован Дучић" Бијељина

Љесковик - Прва основна школа Сребреница

 

Статус централних основних школа губе

"Петар Кочић" Ситница, Рибник

"Иво Андрић" Кулаши, Прњавор

"Вук Караџић" Витковци, Теслић

"Вук Караџић" Петрово, Петрово

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана