Звуци из цијелог свијета у Банском двору

Миланка Митрић
Звуци из цијелог свијета у Банском двору

Бањалука - Прољећни мартовски дани оживјели су природу и у околину унијели звуке неких топлијих дана. Пратећи ритам музике прољећа, оперски пјевач и баритон Оливер Њего у Бањалуку ће донијети звуке нота неке лијепе музике из цијелог свијета.

На репертоару његовог концерта, који ће се одржати у суботу у концертној дворани Банског двора Културног центра, наћи ће се арије и дуети из свјетски познатих опера и оперета, наполитанске канцоне, српске и руске соло пјесме, филмска музика и српске шансоне. Наступ ће почети у 20 часова.

Шароликости мартовске вечери резервисане за музику допринијеће и сопран Снежана Савичић-Секулић, те клавирска пратња Невене Живковић.

Оливер Њего, један од најцјењенијих српских оперских пјевача, своју каријеру је започео 1980. године као члан Скопске опере. Солистичке дионице у којима се тада опробао биле су Фјорело у “Севиљском берберину”, Монтеноре у “Риголету”, Моралес у “Кармен” и Франк у “Слијепом мишу”. Студирао је у Скопљу, а магистрирао на Факултету музичких уметности у Београду. Самостални наступи и соло каријера почели су 1989. године, када је постао запаженији због бројних великих улога у славним оперским комадима. Неке од опера у којима је исказао богатство свог гласа су: “Севиљски берберин” Ђоакина Росинија, “Слијепи миш” Јохана Штрауса, “Отело” и “Атила и Дон Карлос” Ђузепеа Вердија, “Лучија од Ламермура” и  “Љубавни напитак “ Гаетана Доницетија и “Чаробна фрула” Волфганга Амадеуса Моцарта.

Током рада у Београдској опери, у периоду од 1989. године до 2009. године, био је учесник свих гала концерата Народног позоришта. Његова изузетно богата каријера годинама му је доносила и бројна признања, али и наступе широм свијета. Два пута (1997. и 1998. године) освојио је прво мјесто на фестивалу  “Београдско пролеће” за староградске пјесме и романсе. У Сјеверној Кореји, на Фестивалу омладине свијета, 1999. године је добио признање за дует с Наташом Јовић, али и награду за соло извођење.

Његов глас могла је да чује и публика у Словенији, Италији, Мађарској, Грчкој, Кини, Канади и Кипру.

Гошћа његовог наступа у Бањалуци, Снежана Савичић, првакиња је опере националног театра у Београду. На сцени Народног позоришта Савичићева је дебитовала као Ђилда у опери “Риголето” Ђузепеа Вердија, а на сцени Опере и театра “Мадленијанум” у улози Каролине у опери “Две удовице” Беджиха Сметане. Свијет опере јој је на тај начин отворен на велика врата. За своје гласовне способности и наступе добила је бројне награде.

Ове године уручена јој је специјална “Јубиларна повеља” за изузетан дугогодишњи умјетнички допринос Опери и театру “Мадленијанум”, поводом 20 година њиховог успјешног рада. Наступала је на оперским и концертним сценама широм Европе, а на њеном репертоару се налази више од четрдесет дјела. Прије осам година наступала је као гост на концерту оперске диве Монсерат Кабаље који је одржан у Београду.

Цјелокупну концертну атмосферу употпуниће клавирска пратња пијанисткиња Невене Живковић. Она је стални музички корепетитор у Београдској опери, а наступала је у свим концертним дворанама у Београду, широм Србије, али и у бројним европским метрополама, у Мађарској, Албанији, Италији, Данској, Аустрији, Чешкој и Њемачкој.

Плакете и захвалнице

За свој дугогодишњи хуманитарни рад и више од 800 одржаних хуманитарних наступа добитник је и великог броја плакета и захвалница, међу којима су најзначајније: Златна значка Културно-просветне заједнице Србије, “Златни беочуг” за допринос у култури, Орден Православне цркве деспота Стефана од патријарха Иринеја и двије грамате од патријарха Павла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана