Златно јаје филму Стела марис

Александра Маџар
Златно јаје филму Стела марис

Мокра Гора - "Златно јаје" за најбољи филм на овогодишњем "Кустендорфу" припало је француском филму "Стела марис" младог редитеља Ђакома Абруцезеа, "Сребрно јаје" српском филму "Торба" Марка Сопића, док је "Бронзано јаје" добио филм "Китова долина", исландског редитеља Гудмундура Арнара Гудмундсона.

Награде су додијељене на церемонији затварања фестивала. Додјељујући признање, члан жирија, продуцент Алекс Гарсија, рекао је да је филм младог Абруцезеа право изненађење, али и напоменуо да су сви учесници у званичној конкуренцији фестивала побједници.

- Свако од вас може бити поносан и срећан због оног што ради и свако од вас је побједник - рекао је Гарсија.

Абруцезе није крио узбуђење због овог признања, али је кроз шалу рекао да је награду очекивао, те упитао може ли сада да добије српски пасош.

Специјалну награду добио је египатски филм "Посљедња инаугурација јавног тоалета на 375. километру" редитеља Омара ел Зохаирија, за који је француска продуценткиња Клоди Осар рекла да показује како један мали детаљ може изазвати праву драму.

Радња награђеног филма смјештена је у заборављено италијанско село поред Средоземног мора гдје се одржава годишњи вашар. Сви локалци су на плажи, гдје чекају да преко мора стигне традиционални илуминирани кип морске звијезде (Stella maris). То је прича о занатлији, његовој кћери, једнооком градоначелнику, ватромету као оружју и значају уличне умјетности за револуцију.

Филм у режији младог исландског умјетника Гудмундура Арнара Гудмундсона "Китова долина", који се овјенчао "Бронзаним јајетом", приказује снажну повезаност два брата који живе у удаљеном фјорду са родитељима. Тај свијет је приказан кроз очи млађег, пратећи га на путовању које представља прекретницу у њиховим животима.

Прије него што су објављена имена, човјек који звижди Раде Здравковић одзвиждао је три нумере, а крагујевачко Академско културно друштво "Светозар Марковић" извело је сплет игара из Шумадије, као и нумеру "Врање".

Поред Клоди Осар и Алекса Гарсије, чланица овогодишњег жирија била је директорка Британског филмског института Аманда Невил. Награду "Вилко Филач" за најбољу камеру добила је Ана Марија Визнеа за филм "Рингишпил", а о тој награди одлучио је жири у којем су били Горан Воларевић и Иштван Борбаш.

Прије уручивања награда, Емир Кустурица додијелио је посебно признање продуценткињи Клоди Осар. За признање "Дрво живота" које је примила Осарова је рекла да је то најзначајнија награда у њеном животу и да је веома дирнута јер "Кустендорф" сматра изузетним фестивалом, а Кустурицу великим човјеком, ствараоцем и умјетником.

- Код нас нема билборда, реклама, ничега што би подсјећало на комерцијалну страну приче. Овдје славимо филм и музику и зато нема мјеста као што је "Кустендорф" - казао је Кустурица.

Он је фестивал затворио позивом ауторима свих 17 филмова и члановима жирија на заједничко сликање.

"Торба"

Филм српског редитеља Марка Сопића "Торба", по сценарију Вука Ршумовића, у којем насловне улоге тумаче велика Весна Тривалић и Немања Оливерић, прати причу жене која налази торбу пуну намирница на улици. Ставља је у ауто и обесхрабрена својим животним проблемима заборавља на њу. Вози торбу у свом аутомобилу два дана. Када најзад извади торбу, у њој поред намирница проналази још нешто.

Михалков

Руски режисер Никита Михалков рекао је да уколико Русија не издржи санкције, може се сматрати да је човјечанство пропало, односно пропашће словенски свијет.

- Постоји у Русији једна стара пословица која каже - надај се бољем, али увијек буди спреман на горе. Руски народ је спреман да издржи много тога и они који креирају санкције Русији то морају да знају - рекао је Михалков.

Славни руски режисер је додао је да су он и српски режисер Емир Кустурица "браћа по оружју" и да је управо због тога дошао на филмско-музички фестивал "Кустендорф" на Мећавнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана