Zlatno jaje Mihaelu Alalu iz Izraela

Glas Srpske
Zlatno jaje Mihaelu Alalu iz Izraela

Mokra Gora - "Zlatno jaje", glavna nagrada na jubilarnom "Kustendorfu", pripalo je Mihaelu Alalu iz Izraela za ostvarenje "Trn".

Danska autorka Tone Otili dobila je "Srebrno jaje" za film "Lulu u stvarnom životu", dok je "Bronzano jaje" završilo u rukama Matea Garilja zahvaljujući ostvarenju "Niz grlo", snimljenom u švajcarsko-argentinskoj koprodukciji.

U konkurenciji su bila 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja, a priznanja su uručena u četvrtak uveče na zatvaranju 10. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" na Mokroj Gori.

Ali Asgari i Farnuš Samadi dobili su Specijalno priznanje za ostvarenje "Tišina" (Italija/Francuska), dok je nagrada "Vilko Filač" za najbolju fotografiju pripala Andreju Maiku za film "Prvi" u režiji Lada Kvatanija (Rusija).

Najbolja ostvarenja odabrao je međunarodni žiri koji su činili književnica i scenaristkinja Gling Jan (predsjednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok su o nagradi "Vilko Filač" odlučivali direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica dodijelio je prvi put nagradu za najpoetičniji film i to Nikolaju Todorovu iz Bugarske za ostvarenje "Prije sna".

- Ovaj festival je osnovan u periodu kada se film mijenjao i "Kustendorf" se trudio da prati i tehnološke promjene i promjene u filmskom jeziku. U vrijeme promjena filmskog jezika, nastojali smo da budemo što bliži kompromisu između umjetničkog i zabavnog filma - istakao je Kusturica.

On je uvjeren da je ovogodišnja takmičarska selekcija najbolja do sada.

- Vjerujem da je tako jer smo prikazali širok spektar filmova i predstavili autore koji su hrabri i koji su realizovali svoje ideje prateći nove tehnologije. Zato sam sa svojim prijateljima odlučio da dodijelim nagradu za najpoetičniji film - rekao je Kusturica, koji je zvanično i zatvorio festival.

Na zatvaranju u sali "Prokleta avlija" nastupilo je akademsko kulturno-umjetničko društvo "Svetozar Marković" iz Kragujevca sa koreografijom "Tarantelo".

"Nagrada za buduće filmove" ove godine je dodijeljena prošlogodišnjem pobjedniku Venecijanskog filmskog festivala Lavu Dijazu (Filipini) i scenaristi Gordanu Mihiću, kome je bila posvećena "Retrospektiva velikana" festivala.

Gosti festivala bili su i finski autor Anti Jokinen, kineski filmski stvaraoci Liu Đie i Džang Jang, belgijska glumica Viržin Efira, a srpsku premijeru imao je Kusturičin film "Na mliječnom putu".

U muzičkom programu nastupili su Kusturica sa "No smoking orkestrom", Novosadski big bend, mongolski trubač Adam Stinga, bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, "Van Gog" i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav "Če Sudaka".

"Na mliječnom putu" u martu u Francuskoj

Članovi "No smoking orkestra", koji su nastupali na "Kustendorfu", vrijedno rade u studiju u Drvengradu na novom albumu koji planiraju da objave krajem marta u Francuskoj. U martu će biti i francuska premijera filma "Na mliječnom putu" Emira Kusturice.

Violinista Dejan Sparavalo kaže da ostaju na ruti koju je Emir Kusturica odredio još na početku njihove karijere prije 17 godina, s tim "što su se pomakli stepenik-dva dalje i napravili malo moderniji zvuk", kao i da su pjesme nastajale u međuvremenu, između turneja i sviranja na festivalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana