Život vitezova kroz oko umjetnosti u Muzeju Republike Srpske

Mirna Pijetlović
Život vitezova kroz oko umjetnosti u Muzeju Republike Srpske

Banjaluka - Izložba "Doba viteštva - oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika", koja prikazuje oko 25 primjeraka srednjovjekovnog oružja i oklopa, otvorena je u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

Ovu postavku pomno je pripremio viši kustos istoričar Muzeja RS Janko Vračar, a istakao je da je izložba posvećena srednjovjekovnom naoružanju i vojnoj opremi, koju su koristili vitezovi nekadašnje Kraljevine Bosne i srednjovjekovne Srbije.

- Izložba obuhvata hladno oružje, kao što su mačevi, koplja, buzdovani i bojne sjekire, ali i primjerak ranog srednjovjekovnog vatrenog oružja, a to je puška kukača, koje su bile dosta rijetke na našim prostorima - naveo je Vračar.

Prema njegovim riječima, izložbu prati i odgovarajući katalog, u kome se, osim primjeraka oružja iz zbirke Muzeja, mogu vidjeti i kako je tekla evolucija viteštva u zapadnoj Evropi od 8. do 16. vijeka.

- U katalogu izložbe prikazani su primjerci srednjovjekovnog hladnog i vatrenog oružja. Vitez je bio slobodan čovjek koji je posjedovao zemlju, ali je imao vojnu obavezu određenu feudalnim zakonima. Vojnički trening za budućeg viteza, odnosno oklopljenog konjanika počinjao je u sedmoj godini, kada bi mladog feudalca slali od kuće i obično je dovođen na dvor velikaša koji je pripadao senioru ili srodniku njegovog oca. Tu je mladić prolazio kroz godine mukotrpnog treninga - objašnjava Vračar.

Direktor Muzeja RS Nada Puvačić napomenula je da je izložba otvorena povodom Dana Muzeja RS, koji se obilježava 26. septembra.

- Ova izložba posjeduje eksponate stare i po nekoliko stotina godina, pa bih rekla da ono što je kod nas najvrednije - to je vrijeme - istakla je Puvačićeva.

Ona je dodala da je riječ o izložbi, koja je vrijedna i u duhovnom, ali i materijalnom smislu, jer su njeni eksponati, stari i po nekoliko vijekova.

Izložbu je otvorila vršilac dužnosti pomoćnika ministra za kulturu RS Tanja Đaković, koja je istakla da Muzej RS predstavlja okosnicu čuvanja kulturnog, prirodnog i istorijskog nasljeđa.

Ona je dodala da je značajna i pedagoška komponenta ove kulturne ustanove, jer nastoji da svoje postavke približi što većem broju djece predškolskog i školskog uzrasta.

Ističući da se vrijednost muzejske izložbe ogleda u broju posjetilaca, Đakovićeva je pozvala sve građane da posjete izložbu, jer će sigurno biti zadovoljni i iznenađeni onim što vide.

Radionice

Direktor Muzeja RS Nada Puvačić je rekla da je u planu i da se ova, ali i sve sljedeće izložbe, koje čuvaju istoriju i tradiciju ovih prostora, što više približe djeci predškolskog i školskog uzrasta te će za njih biti organizovane i različite radionice.

- Djeci će na zanimljiv i kreativan način biti približena postavka, s ciljem da ih od malih nogu naučimo da kulturne ustanove nisu za njih zabranjen prostor, nego da tu mogu pronaći, ali i naučiti puno zanimljivih stvari - rekla je Puvačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana