Живот витезова кроз око умјетности у Музеју Републике Српске

Мирна Пијетловић
Живот витезова кроз око умјетности у Музеју Републике Српске

Бањалука - Изложба "Доба витештва - оружје и оклопи средњовјековних ратника", која приказује око 25 примјерака средњовјековног оружја и оклопа, отворена је у Музеју Републике Српске у Бањалуци.

Ову поставку помно је припремио виши кустос историчар Музеја РС Јанко Врачар, а истакао је да је изложба посвећена средњовјековном наоружању и војној опреми, коју су користили витезови некадашње Краљевине Босне и средњовјековне Србије.

- Изложба обухвата хладно оружје, као што су мачеви, копља, буздовани и бојне сјекире, али и примјерак раног средњовјековног ватреног оружја, а то је пушка кукача, које су биле доста ријетке на нашим просторима - навео је Врачар.

Према његовим ријечима, изложбу прати и одговарајући каталог, у коме се, осим примјерака оружја из збирке Музеја, могу видјети и како је текла еволуција витештва у западној Европи од 8. до 16. вијека.

- У каталогу изложбе приказани су примјерци средњовјековног хладног и ватреног оружја. Витез је био слободан човјек који је посједовао земљу, али је имао војну обавезу одређену феудалним законима. Војнички тренинг за будућег витеза, односно оклопљеног коњаника почињао је у седмој години, када би младог феудалца слали од куће и обично је довођен на двор великаша који је припадао сениору или сроднику његовог оца. Ту је младић пролазио кроз године мукотрпног тренинга - објашњава Врачар.

Директор Музеја РС Нада Пувачић напоменула је да је изложба отворена поводом Дана Музеја РС, који се обиљежава 26. септембра.

- Ова изложба посједује експонате старе и по неколико стотина година, па бих рекла да оно што је код нас највредније - то је вријеме - истакла је Пувачићева.

Она је додала да је ријеч о изложби, која је вриједна и у духовном, али и материјалном смислу, јер су њени експонати, стари и по неколико вијекова.

Изложбу је отворила вршилац дужности помоћника министра за културу РС Тања Ђаковић, која је истакла да Музеј РС представља окосницу чувања културног, природног и историјског насљеђа.

Она је додала да је значајна и педагошка компонента ове културне установе, јер настоји да своје поставке приближи што већем броју дјеце предшколског и школског узраста.

Истичући да се вриједност музејске изложбе огледа у броју посјетилаца, Ђаковићева је позвала све грађане да посјете изложбу, јер ће сигурно бити задовољни и изненађени оним што виде.

Радионице

Директор Музеја РС Нада Пувачић је рекла да је у плану и да се ова, али и све сљедеће изложбе, које чувају историју и традицију ових простора, што више приближе дјеци предшколског и школског узраста те ће за њих бити организоване и различите радионице.

- Дјеци ће на занимљив и креативан начин бити приближена поставка, с циљем да их од малих ногу научимо да културне установе нису за њих забрањен простор, него да ту могу пронаћи, али и научити пуно занимљивих ствари - рекла је Пувачићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана