Žele novu oazu umjetnosti u Banskom dvoru

Aleksandra Glišić
Žele novu oazu umjetnosti u Banskom dvoru

Banjaluka - Glumci, muzičari, književnici, filmski radnici, novinari i studenti Univerziteta u Banjaluci, udruženi u Inicijativi građani "Kultura kulturi" pokrenuli su peticiju za otvaranje prosvjetno-kulturnog kluba.

Ideja je zvanično predstavljena u subotu, a cilj im je obnova i uređenje dijela Banskog dvora, nekadašnjeg Kluba "Lav".

- Klub bi po svom sadržaju bio jedinstven u Banjaluci. U njemu bismo svakoga dana promovisali domaće stvaraoce, društveno aktivne i humane ljude da ukažu na kulturniji način življenja, odnosa jednih prema drugima, prirodi itd. - rekao je vjeroučitelj Danijel Mihić, koji je jedan od pokretača Inicijative "Kultura kulturi". 

Nada se da će uspjeti da sakupe više od 700 potpisa.

- Listić za peticiju se može preuzeti na "Fejsbuk" grupi Inicijativa građana "Kultura kulturi". Popunjen listić treba donijeti na naš sljedeći sastanak koji će najvjerovatnije biti 18. novembra u prostorijama Doma omladine - kazao je Mihić.

Smatra da je upravo Banski dvor idealno mjesto za prosvjetno-kulturni klub.

Glumac Duško Mazalica koji godinama igra na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske takođe je podržao ideju o osnivanju nove oaze za kulturu i umjetnost.

- Raduje me što se okupila grupa mladih ljudi od kojih je svako u svojoj branši zanimljiv i što hoće da posvete pažnju razvijanju kulture i umjetnosti na jednostavan i konkretan način. Oni samo traže da se taj prostor osposobi za književne večeri, izložbe, koncerte, da bude klub koji će okupljati mlade ljude i parirati svim trenutno lošim klubovima napravljenim samo da promovišu samo kič i šund - ističe Mazalica.

Poslije prikupljanja potpisa članovi Inicijative građana "Kultura kulturi" uputiće zahtjev za sastanak sa novoizabranim gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem sa namjerom da razgovaraju o uspostavljanju kluba za prosvjetu i kulturu.

Lični primjer

- Posebno je za pohvalu što su članovi Inicijative građana "Kultura kulturi" izabrali pravi put da mijenjaju stvari u društvu, polazeći prvo od sebe i od svojih prijatelja. Za svaku pohvalu je što žele da omoguće umjetnicima da pokažu ono što znaju u novom prostoru koji će svakodnevno imati druge sadržaje - kaže Duško Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana