Желе нову оазу умјетности у Банском двору

Александра Глишић
Желе нову оазу умјетности у Банском двору

Бањалука - Глумци, музичари, књижевници, филмски радници, новинари и студенти Универзитета у Бањалуци, удружени у Иницијативи грађани "Култура култури" покренули су петицију за отварање просвјетно-културног клуба.

Идеја је званично представљена у суботу, а циљ им је обнова и уређење дијела Банског двора, некадашњег Клуба "Лав".

- Клуб би по свом садржају био јединствен у Бањалуци. У њему бисмо свакога дана промовисали домаће ствараоце, друштвено активне и хумане људе да укажу на културнији начин живљења, односа једних према другима, природи итд. - рекао је вјероучитељ Данијел Михић, који је један од покретача Иницијативе "Култура култури". 

Нада се да ће успјети да сакупе више од 700 потписа.

- Листић за петицију се може преузети на "Фејсбук" групи Иницијатива грађана "Култура култури". Попуњен листић треба донијети на наш сљедећи састанак који ће највјероватније бити 18. новембра у просторијама Дома омладине - казао је Михић.

Сматра да је управо Бански двор идеално мјесто за просвјетно-културни клуб.

Глумац Душко Мазалица који годинама игра на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске такође је подржао идеју о оснивању нове оазе за културу и умјетност.

- Радује ме што се окупила група младих људи од којих је свако у својој бранши занимљив и што хоће да посвете пажњу развијању културе и умјетности на једноставан и конкретан начин. Они само траже да се тај простор оспособи за књижевне вечери, изложбе, концерте, да буде клуб који ће окупљати младе људе и парирати свим тренутно лошим клубовима направљеним само да промовишу само кич и шунд - истиче Мазалица.

Послије прикупљања потписа чланови Иницијативе грађана "Култура култури" упутиће захтјев за састанак са новоизабраним градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем са намјером да разговарају о успостављању клуба за просвјету и културу.

Лични примјер

- Посебно је за похвалу што су чланови Иницијативе грађана "Култура култури" изабрали прави пут да мијењају ствари у друштву, полазећи прво од себе и од својих пријатеља. За сваку похвалу је што желе да омогуће умјетницима да покажу оно што знају у новом простору који ће свакодневно имати друге садржаје - каже Душко Мазалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана