Затворен 14. Арт симпозијум

Срна
Затворен 14. Арт симпозијум

Јахорина - На Јахорини је вечерас затворена 14. међународна ликовна манифестација "Арт симпозијум Јахорина 2016", која је ове године окупила умјетнике из Бугарске, Србије, Мексика, Кореје и Израела.

Оснивач и умјетнички руководилац "Арт симпозијума" Лазо Савић рекао је Срни да овогодишња ликовна колонија била веома продуктива и да је резултирала са више од 20 умјетничких дјела.


Савић је међу 20 умјетнички дјела, која су настала од 15. јула када је манифестација отворена до данас, посебно истакао четири скулптуре рађене у дрвету и комбинованој техници умјетника Ђорђа Арнаута из Србије, Светле Радулове из Бугарске, Син Еун Сук из Јужне Кореје и Ивана Стојанова из Бугарске.

"И ове године имали смо реномиране умјетнике из Србије, Мексика, Јужне Кореје, Бугарске и БиХ, који су радили по слободном избору, али их је много инспирисала Јахорина", рекао је Савић.

Он је упозорио да постоји опасност да би због све лошије финансијске подршке могло доћи до гашења колонија.

"Када је ријеч о будућности жАрт симпозијумаж и неких других културних манифестација, изгледа да нам се црно пише", оцијенио је Савић.

Радмила Софија Шијан из Новог Сада, која је први пут учествовала на "Арт симпозијуму Јахорина", каже да је одушевљена природом, али и могућношћу да се дружи са умјетницима из цијелог свијета.

"Веома је важно за све младе умјетнике да буду у прилици да размјењују искуства. Моја импресија била је Јахорина, фугурација, Сарајево, а највише сликам жену", рекла је Шијанова.

Предсједник Удружења скулптора Јужне Кореје Син Еун Сук, те Еухенија Белден из Мексика, које прву пут учествују на ликовној колонији у овом дијелу Европе, кажу да су одушевљени природом и гостопримством.

Посебну захвалност изразили су организатору и умјетничком директору "Арт симпозијума Јахорина", који је, како кажу, направио огроман посао.

Еун Сук и Беледнова указали су на благотворно дејство Јахорине на њихово здравље и инспирацију и изразили наду да ће учествују на нареденим "Арт симпозијумима".

Бугарски сликар Сашо Костов изразио је задовољство могућношћу да учестује у једној оваквој манифестацији, као и због прилике да се дружи са гостољубивим домаћинима и колегама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана