Засијао репринт прве књиге о Петру Кочићу

Приредила: Александра Глишић
Засијао репринт прве књиге о Петру Кочићу

Београд - Међународни сајам књига у Београду привукао је бројне љубитеље писане ријечи, али и угледне писце из неколико земаља.

У оквиру програма "Арена од речи" јуче је на платоу "Милош Црњански" организована трибина "Између националне и колонијалне културе", на којој су учествовали писци Владимир Кецмановић, Александар Гаталица и Владимир Димитријевић и социолог проф. др Срђан Шљукић.

Димитријевић је подсјетио да је тридесетих година 20. вијека избила велика полемика коју је покренуо Милош Црњански текстом "Ми постајемо колонија стране књиге", којим је желио да укаже на чињеницу да не можемо нигдје стићи ако се одрекнемо сами себе. Кецмановић је рекао да у свом писању има утицај и националне и свјетске књижевности, док Гаталица за себе каже да није ни национални ни интернационални писац.

На штанду Републике Српске на сајму је јуче промовисана књига Бранка Чубриловића "Петар Кочић и његово доба" у издању Задужбине "Петар Кочић". Ово је репринт прве књиге о Петру Кочићу, која је објављена још 1934. године, 18 година послије пишчеве смрти. Репринт је сачувао првобитни изглед корица оригиналне Чубриловићеве књиге.

На овом штанду јуче су представљена четири издања Главног одбора СПКД "Просвјета" Пале. Ријеч је о књигама "Светлост за малог човека" Бојана Максимовића, "Погледи свједока и учесника" академика Војислава Максимовића, "Врста која изумире" Мирослава Тохоља и "Страдање митрополита Светог Петра и свештеника митрополије Дабробосанске у Другом свјетском рату 1941-1945" Ранка Билинца.

Посјетиоце сајма обрадовала је београдска издавачка кућа "Геопоетика", која је ексклузивни власник ауторских права за српски језик за сва књижевна дјела америчког кантаутора Боба Дилана, овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност. "Геопоетика" је Диланову књигу "Хронике" (Први дио) објавила 2005. године. На основу обновљеног уговора од сутра ће ново издање ове књиге бити у продаји прво на Сајму књига, а затим и у књижарама. Такође, "Геопоетика" је откупила права и за роман "Тарантула", као и за цјелокупно Диланово пјесничко стваралаштво обједињено у књизи под насловом "Пјесме: 1961-2012" (Лџрицс: 1961-2012).

"Златна сова"

Три побједничка романа на конкурсу "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево промовисана су јуче на сајму на штанду Републике Српске. Ријеч је о романима Анђелка Анушића, Милана Јанковића и Војислава Тодоровића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана