Ведрине и туге великог Ћопића

Александра Маџар
Ведрине и туге великог Ћопића

Бањалука - Велика изложба "Ведрине и сете Бранка Ћопића" поводом јубиларних сто година од рођења овог великана писане ријечи отворена је у присуству многобројних посјетилаца у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Поставку, која је плод сарадње националне библиотеке РС и Библиотеке града Београда, отворио је у петак поподне предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

- Један од највећих књижевника ове регије је Крајишник Бранко Ћопић, коме овом изложбом одајемо поштовање. Мислим да је Ћопић дао посебан допринос култури овог народа, језику и књижевности и да је имао велики утицај на одрастање многих генерација током протеклих 50 година - истакао је Чубриловић.

На отварању изложбе говорили су академик Светозар Кољевић, управник Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, аутор изложбе Олга Красић-Марјановић, те директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић. Сви они који истински поштују дјело и лик непревазиђеног Бранка Ћопића, а међу којима су, прије свега, домаћи писци у холу Народне и универзитетске библиотеке РС имали су прилику да виде више од 30 плаката са до сада необјављиваним фотографија. Из писама, које му је мајка слала током рата, се јасно види да је Ћопић стекао велику популарност још као партизан, када је писао стихове и скечеве за своје саборце.

Изложени су и дневнички записи, можда они најтрагичнији са краја живота, који до сада нису угледали свјетлост дана, али и фотографије са породичних путовања, на којима се јасно види колико је Ћопић волио да путује.

Директор Библиотеке града Београда Јасмина Нинков истакла је да је ова изложба резултат успјешне сарадње двије значајне културне институције.

- Ово је велики подухват, јер обухвата читав један живот и књижевни опус нашег великана писане речи Бранка Ћопића. Срећна сам што смо ово овако лепо организовали и желим да најавим отварање ове изложбе и у Београду - казала је Нинков.

Аутори изложбе су Олга Красић из Библиотеке града Београда и Ратка Марић из Народне и универзитетске библиотеке РС.

- У свести данашњих читалаца Бранко Ћопић је остао као партизански писац и дечји писац, међутим када се пажљиво истражује, његово дело и његова биографија види се да је он велики писац, који је имао озбиљну оставштину и озбиљну опоруку, али наравно и трагичну биографију која нам је свима позната. Иако се, како је сам говорио, читавог живота трудио са засмејава своју бројну читалачку публику, он је био један сетан човек, поштен човек који је желео да каже истину, а која није одговарала тадашњем естаблишменту - казала је Красићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана