Vanja Bulić: Potraga za srpskim knjigama kroz Teslinu pošiljku

Ljiljana Aleksić
Vanja Bulić: Potraga za srpskim knjigama kroz Teslinu pošiljku

Bijeljina - Istorijski triler o uništavanju kulturnog blaga u Narodnoj biblioteci u Beogradu koja je srušena 1941. godine, koji je pod koricama knjige "Teslina pošiljka" ispisao Vanja Bulić, izazvao je veliko interesovanje u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini, gdje je promovisan.

Savremeno doba, srpska istorija i kultura, te tajna društva prepliću se u ovoj triler priči. Oni koji cijene Bulićevo stvaralaštvo u subotu uveče imali su mnogo pitanja o djelu za koje je ovaj poznati novinar i pisac skupljao informacije na njemu svojstven način. Bulić je u knjizi zapisao šta se dogodilo sa književnim fondom Narodne biblioteke, na koji način je zapaljena, šta su tražili Nijemci i kakva je uloga u svemu tome Nikole Tesle. Lik novinara Novaka Ivanovića, koji spaja romane "Dosije Bogorodica", "Simeonov pečat" i "Jovanovo zaveštanje", pojavljuje se i u "Teslinoj pošiljci".

- Novak je radio ono što sam ja nekada radio kao novinar "Duge" i što su zapravo radili i drugi novinari dok je bilo pravog novinarstva. Moja ideja je vrlo jednostavna, a glavna priča ove knjige je Narodna biblioteka u Beogradu, koja je srušena 6. aprila 1941. godine - rekao je Bulić, dodavši da je priča o Nikoli Tesli paralelna s tim.

Objasnio je i da je istražujući ovaj događaj došao do zaključka da tokom njemačkog bombardovanja nisu izgorjele sve knjige, nego je biblioteka zapaljena i opljačkana.

- U toj biblioteci je bilo pola miliona knjiga i rukopisa, 1.200 rukopisnih knjiga iz ranog srednjeg veka, što nemaju zemlje koje se diče da su mnogo kulturnije i jače od Srbije - istakao je Bulić.

U knjizi se, dodaje on, nalaze i neki bizarni podaci o Tesli, njegova prepiska sa čuvenim medijumom sa kojim se dopisivao na jezicima izumrlih naroda.

- U opljačkanoj i uništenoj biblioteci u Beogradu nalazili su se čuveni "Zraci smrti", koje je Nikola Tesla spremio kao oružje koje će odbraniti Srbiju u slučaju rata. Istovremeno, tu je bilo i Miroslavljevo jevanđelje, koje je jedno od 120 najvrednijih nepokretnih dobara u istoriji ljudske civilizacije, a koje je sklonjeno 1941. godine pre nego što su ušli Nemci - pričao je Bulić zainteresovanoj publici.

Pitanja bez odgovora

Pitanje koje ga muči je, kako kaže, gdje se danas nalaze te knjige.

- Amerikanci tvrde da su ih uzeli Rusi, pošto je navodno po njihovom mišljenju Tesla bio ruski špijun, a Rusi opet tvrde da su ih uzeli Amerikanci jer je FBI jedini ušao u sobu gde je Nikola Tesla preminuo - kaže Bulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana