Uprkos nedostatku novca otvorena likovno-ekološka kolonija u Srpcu

Cvija Mrkonjić
Uprkos nedostatku novca otvorena likovno-ekološka kolonija u Srpcu

Srbac - Tradicionalna likovno-ekološka kolonija "Bardača-Srbac" okupila je proteklog vikenda 12 akademskih slikara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji će u narednih sedam dana raditi na temu "Povećanje energetske efikasnosti - put ka očuvanju prirodnih resursa".

Likovnu koloniju je otvorio predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i sport iz Srpca Nemanja Petković, koji je izrazio žaljenje što Ministarstvo prosvjete i kulture RS i opština Srbac nisu pronašli način da prebace sredstva za ovu manifestaciju koja uspješno traje već 32 godine.

Resorno ministarstvo još nije objavilo rezultate javnog poziva za koji je konkurisala bardačka kolonija, dok je rad srbačkog parlamenta već mjesecima blokiran, a samim tim i odluka o isplati sredstava za ovu manifestaciju. Samim tim, kolonija je ustala uskraćena za najmanje pet hiljada maraka.

- Uspjeli smo da organizujemo koloniju isključivo uz podršku sponzora. Ovo je teška godina za našu ustanovu, jer radnici Centra imaju čak sedam zaostalih plata. Ali bez obzira na sve, moramo biti optimisti i sačuvati duhovni identitet ove manifestacije koja se nije prekidala ni za vrijeme rata - istakao je Petković.

Među učesnicima je i akademski slikar i reditelj Zdravko Krulj iz Podgorice, koji je do sada organizovao desetak samostalnih izložbi, a paralelno sa slikanjem se bavi kratkim i art filmovima.

- Nama umjetnicima nije važan ekonomski momenat već kulturno stvaralaštvo. Slikar koji misli samo na materijalnu dobit, dugoročno gledano neće postati neko ko će se pamtiti. Duhovna vrijednost se ne iskazuje istog trena, već se pokazuje na vrijeme - istakao je Krulj.

U okviru kolonije biće održana škola slikanja za pet talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola sa kojima će raditi akademski slikar Boško Vukojević iz Banjaluke, koji je i član Umjetničkog savjeta bardačke kolonije.

Biće održana i tradicionalna akcija izbora najuređenijeg životnog i radnog prostora, a pobjednik će biti nagrađen umjetničkom slikom sa ovogodišnje kolonije.

- Ceremonija zatvaranja likovno-ekološke kolonije biće organizovana 5. jula kada će biti održan i okrugli sto na temu unapređenja energetske efikasnosti na kojem će učestvovati eminentni stručnjaci iz ove oblasti - rekla je direktor Centra za kulturu i sport Danijela Vukotić.

Dvanaest slikara iz pet gradova

Na 32. sazivu bardačke kolonije učestvuju: Marija Đaković iz Beograda, Zdravko Krulj iz Podgorice, Merima Ratković iz Trebinja, Maja Šolak, Nevena Milašinović, Mihajlo Nikolić, Renato Rakić, Boško Vukojević i Marin Milutinović iz Banjaluke i Monika Radovančević, Tihomir Ilijašević i Boris Jeremić iz Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana