Упркос недостатку новца отворена ликовно-еколошка колонија у Српцу

Цвија Мркоњић
Упркос недостатку новца отворена ликовно-еколошка колонија у Српцу

Србац - Традиционална ликовно-еколошка колонија "Бардача-Србац" окупила је протеклог викенда 12 академских сликара из Србије, Црне Горе и Републике Српске, који ће у наредних седам дана радити на тему "Повећање енергетске ефикасности - пут ка очувању природних ресурса".

Ликовну колонију је отворио предсједник Управног одбора Центра за културу и спорт из Српца Немања Петковић, који је изразио жаљење што Министарство просвјете и културе РС и општина Србац нису пронашли начин да пребаце средства за ову манифестацију која успјешно траје већ 32 године.

Ресорно министарство још није објавило резултате јавног позива за који је конкурисала бардачка колонија, док је рад србачког парламента већ мјесецима блокиран, а самим тим и одлука о исплати средстава за ову манифестацију. Самим тим, колонија је устала ускраћена за најмање пет хиљада марака.

- Успјели смо да организујемо колонију искључиво уз подршку спонзора. Ово је тешка година за нашу установу, јер радници Центра имају чак седам заосталих плата. Али без обзира на све, морамо бити оптимисти и сачувати духовни идентитет ове манифестације која се није прекидала ни за вријеме рата - истакао је Петковић.

Међу учесницима је и академски сликар и редитељ Здравко Круљ из Подгорице, који је до сада организовао десетак самосталних изложби, а паралелно са сликањем се бави кратким и арт филмовима.

- Нама умјетницима није важан економски моменат већ културно стваралаштво. Сликар који мисли само на материјалну добит, дугорочно гледано неће постати неко ко ће се памтити. Духовна вриједност се не исказује истог трена, већ се показује на вријеме - истакао је Круљ.

У оквиру колоније биће одржана школа сликања за пет талентованих ученика основних и средњих школа са којима ће радити академски сликар Бошко Вукојевић из Бањалуке, који је и члан Умјетничког савјета бардачке колоније.

Биће одржана и традиционална акција избора најуређенијег животног и радног простора, а побједник ће бити награђен умјетничком сликом са овогодишње колоније.

- Церемонија затварања ликовно-еколошке колоније биће организована 5. јула када ће бити одржан и округли сто на тему унапређења енергетске ефикасности на којем ће учествовати еминентни стручњаци из ове области - рекла је директор Центра за културу и спорт Данијела Вукотић.

Дванаест сликара из пет градова

На 32. сазиву бардачке колоније учествују: Марија Ђаковић из Београда, Здравко Круљ из Подгорице, Мерима Ратковић из Требиња, Маја Шолак, Невена Милашиновић, Михајло Николић, Ренато Ракић, Бошко Вукојевић и Марин Милутиновић из Бањалуке и Моника Радованчевић, Тихомир Илијашевић и Борис Јеремић из Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана