Umjetnost žrtve čuva od zaborava

A. Madžar, D. Stokanić
Umjetnost žrtve čuva od zaborava

Banjaluka - Otvaranje dvije izložbe “Banjaluka, okupacija i oslobođenje” Arhiva Republike Srpske i “Anatomija zaborava” u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske samo je još jedan od načina da se obilježi Dan grada Banjaluka i 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša i završetka Drugog svjetskog rata.

Postavku u NUBRS je otvorio ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Dane Malešević, koji je istakao da sva dešavanja i žrtve treba otrgnuti od zaborava.

Autori postavke, koja je otvorena juče u podne, su bibliotekari Vanja Šmunja, Spomenka Kuzmanović i Ljubica Milekić.

- Budući da koleginice Spomenka Kuzmanović i Ljubica Milekić, koje su sa mnom radile na postavci, kao ni ja, nisu istoričari, pokušale smo da žrtve ne gledamo kao brojeve, nego kao ljude i mislim da je to izložbi dalo sasvim nov kvalitet - rekla je Vanja Šmunja, jedan od autora postavke.

U potresnoj atmosferi posjetioci su imali priliku da vide različite vrste građe, od papirnih plakata, propagandnog materijala ustaškog pokreta iz fonda Narodne biblioteke Srbije, zatim periodike, do rukom pisanih i štampanih časopisa koji su za vrijeme NDH izlazili u Banjaluci. Tu je čak i jedan muzejski eksponat. U pitanju je nož iz Muzeja revolucije na Mrakovici, koji je probudio strašne emocije kod svih.

- Posebnu pažnju pored Jasenovca posvetili smo stradanju djece - kazala je ona.

Prikazan je i film “Kultura sjećanja”, snimljen u produkciji Nacionalne biblioteke, u kojem su oživljena svjedočenja logoraša koji su kao djeca prošli kroz logor NDH, a koji su juče bili prisutni na otvaranju izložbe. “Anatomiju zaborava” prati višejezični katalog na srpskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku, kao i poseban katalog na ruskom.

I Arhiv Republike Srpske dao je znatan doprinos obilježavanju ovih važnih događaja, pa je u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS otvorena izložba “Banjaluka, okupacija i oslobođenje”, čiji su autori Vladan Vukliš, Verica Stošić i Marijana Todorović-Bilić.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović otvorio je izložbu u okviru koje su prisutni mogli vidjeti 38 panoa na kojima su smještena dokumenta i fotografije, koji svjedoče o jednom teškom vremenu Banjaluke, odnosno o ratnom periodu od 1941. do 1945. godine.

- Banjaluka danas obilježava 70 godina svoje slobode. Banjaluka je danas moderan i lijep grad, po mjeri građana koji su ga sa punom pažnjom i ljubavi razvijali. Od ratne Banjaluke do danas je dug period i veliki uspon grada. Danas slavimo s razlogom, ali se i prisjećamo svih onih koji su doprinijeli, ili bolje reći, stvorili uslove da možemo da gradimo ovakav grad - rekao je Gavranović.

Arhivista u Arhivu RS i jedan autora ove izložbe Marijana Todorović-Bilić podsjetila je da se izložba sastoji od tri cjeline, a to su godine okupacije, banjalučke operacije za oslobođenje Banjaluke i posljednja 45 godina je godina oslobođenja. Otvaranju su, osim velikog broja Banjalučana, prisustvovali prvi direktor Arhiva RS Nebojša Radmanović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Arhiva RS Bojan Stojnić i predsjednik Udruženja arhivskih radnika RS Dušan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana