Умјетност жртве чува од заборава

А. Маџар, Д. Стоканић
Умјетност жртве чува од заборава

Бањалука - Отварање двије изложбе “Бањалука, окупација и ослобођење” Архива Републике Српске и “Анатомија заборава” у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске само је још један од начина да се обиљежи Дан града Бањалука и 70 година од пробоја јасеновачких логораша и завршетка Другог свјетског рата.

Поставку у НУБРС је отворио министар просвјете и културе у Влади РС Дане Малешевић, који је истакао да сва дешавања и жртве треба отргнути од заборава.

Аутори поставке, која је отворена јуче у подне, су библиотекари Вања Шмуња, Споменка Кузмановић и Љубица Милекић.

- Будући да колегинице Споменка Кузмановић и Љубица Милекић, које су са мном радиле на поставци, као ни ја, нису историчари, покушале смо да жртве не гледамо као бројеве, него као људе и мислим да је то изложби дало сасвим нов квалитет - рекла је Вања Шмуња, један од аутора поставке.

У потресној атмосфери посјетиоци су имали прилику да виде различите врсте грађе, од папирних плаката, пропагандног материјала усташког покрета из фонда Народне библиотеке Србије, затим периодике, до руком писаних и штампаних часописа који су за вријеме НДХ излазили у Бањалуци. Ту је чак и један музејски експонат. У питању је нож из Музеја револуције на Мраковици, који је пробудио страшне емоције код свих.

- Посебну пажњу поред Јасеновца посветили смо страдању дјеце - казала је она.

Приказан је и филм “Култура сјећања”, снимљен у продукцији Националне библиотеке, у којем су оживљена свједочења логораша који су као дјеца прошли кроз логор НДХ, а који су јуче били присутни на отварању изложбе. “Анатомију заборава” прати вишејезични каталог на српском, енглеском, њемачком и француском језику, као и посебан каталог на руском.

И Архив Републике Српске дао је знатан допринос обиљежавању ових важних догађаја, па је у Галерији Академије наука и умјетности РС отворена изложба “Бањалука, окупација и ослобођење”, чији су аутори Владан Вуклиш, Верица Стошић и Маријана Тодоровић-Билић.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић отворио је изложбу у оквиру које су присутни могли видјети 38 паноа на којима су смјештена документа и фотографије, који свједоче о једном тешком времену Бањалуке, односно о ратном периоду од 1941. до 1945. године.

- Бањалука данас обиљежава 70 година своје слободе. Бањалука је данас модеран и лијеп град, по мјери грађана који су га са пуном пажњом и љубави развијали. Од ратне Бањалуке до данас је дуг период и велики успон града. Данас славимо с разлогом, али се и присјећамо свих оних који су допринијели, или боље рећи, створили услове да можемо да градимо овакав град - рекао је Гаврановић.

Архивиста у Архиву РС и један аутора ове изложбе Маријана Тодоровић-Билић подсјетила је да се изложба састоји од три цјелине, а то су године окупације, бањалучке операције за ослобођење Бањалуке и посљедња 45 година је година ослобођења. Отварању су, осим великог броја Бањалучана, присуствовали први директор Архива РС Небојша Радмановић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Архива РС Бојан Стојнић и предсједник Удружења архивских радника РС Душан Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана