Учешће Задужбине на сајму књига у Лајпцигу крајем марта

Срна
Учешће Задужбине на сајму књига у Лајпцигу крајем марта

Бањалука - Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд" учествоваће на овогодишњем сајму књига у Лајпцигу од 23. до 26. марта, на којем ће своје књиге изложити на штанду заједно са Србијом.

Поводом обиљежавања 140 година од рођења писца Петра Кочића на овом сајму биће изложена и представљена "Сабрана дјела" овог барда писане ријечи, као и монографска издања Петра Кочића, на српском и њемачком језику, "Мргуд" и "Јаблан", саопштено је из овог удружења.


Посјетиоцима сајма биће представљене и књиге "Монтевидео" Драгана Великића, "Читати, шта друго" Михајла Пантића, "Дунав океан" Васе Павковића, затим "Сестра и другарица" Ранка Рисојевића, "Пјесме једне године" Николе Страјинића, "Шест дуката за Иконију" Саве Гуслов-Марчете, "Колијевка љубави" Вељка Черкете, "Писма из Норвешке" Исидоре Секулић, "Петар Кочић и његово доба" Бранка Чубриловића, "Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине" Иве Андрића као али и друга издања.

Директор и главни и одговорни уредник Задужбине "Петар Кочић" Никола Вуколић изразио је задовољство што ће књиге овог удружења бити изложене на овом сајму, али и жаљење што Министарство науке и културе Српске није у могућности да помогне учешће овог удружења на сајму.

"Познато је да издавачи или земље које се не појављују на овако значајним сајмовима не постоје на културној мапи свијета. Код нас је политика одавно ушла међу књиге што показује да се књиге не откупљују и не представљају на међународним сајмовима, што је недопустиво", сматра Вуколић.

Он је истакао да се путем књиге најбоље упознаје култура једног народа и државе.

"Жалосно је да библиотеке земаља из окружења откупљују наше књиге, док се библиотеке у нашој земљи баве другим пословима, што није у њиховој дјелатности", истакао је Вуколић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана