Требињe: Монодрама о Надежди Петровић

Ратомир Мијановић
Требињe: Монодрама о Надежди Петровић

Требиње - Монодраму "Надежда Петровић" премијерно је на сцени Културног центра извела драмска умјетница из Београда Биљана Ђуровић.

Ђуровићева је рекла да је њена намјера била да исприча причу о човеку, хуманисти, а не умјетнику Надежди Петровић.

- Желим да савременом позоришном гледаоцу приближим надличну Надежду, велику жену и великог уметника која је добровољно отишла у смрт, као болничарка у ваљевској болници, у страхотама Великог рата. Ако је једна таква жена могла да прегази Албанију, да занемари властиту породицу и сагори у пегавом тифусу борећи се до последњег даха да спаси живот више српских војника, онда и ми можемо дати свој максимум. Наредне године обележиће се стогодишњица њене смрти и моја идеја је да мисионарим о хероини Великог рата, да што више младих сазна о лику и делу Надежде Петровић. Огроман је њен значај за наш народ и ми морамо да јој се достојно одужимо - каже глумица, која је и аутор текста.
Ђуровићева наводи да је дуго ишчитавала литературу и користила бројне изворе, како би на свеобухватан начин освијетлила живот Надежде Петровић.

Ђуровићева признаје да монодрама није најзахвалнија форма за једног глумца, и да је играње представе о хероини попут Надежде - додатно оптерећење и одговорност више.

- У исто време, осећам радост јер смо водили рачуна о сваком детаљу, јер не желимо да падне сенка на име овог великог човека-жене, такви људи нам у данашње вријеме нарочито недостају. Додатно нас радује што смо премијеру имали у Требињу, у граду са добром и позитивном енергијом и дивним људима, коме се увек радо враћам и у коме се добро осећам - рекла је Ђуровићева.

Монодрама "Надежда Петровић" фрагментарно је играна на овогодишњем Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, уз одличан пријем код публике, а београдска премијера је планирана у новембру.

Москва

Монодрама "Надежда Петровић" 4. децембра биће изведена и на престижном фестивалу "Златни витез" у Москви.

- Веома ме радује што ћемо играти у Москви, на фестивалу под покровитељством предсједника Владимира Путина и московског патријарха Кирила, а чији су оснивачи велики руски глумци и редитељи Никита Михалков и Николај Бурљајев. Дан српске драме, тог 4. децембра, браниће наша "Надежда Петровић" и представа "Солунци говоре" Академије уметности Београд и бањалучке Академије умјетности, а тематика је иста - Велики рат - каже Ђуровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана