Top je bio vreo osvaja scenu

Aleksandra Madžar
Top je bio vreo osvaja scenu

Sevastopolj - Srpski reditelj i scenarista Boban Skerlić dobio je nagradu za najbolju režiju na 12. Međunarodnom festivalu ratnog filma u Sevastopolju, za dugometražni igrani film "Top je bio vreo".

Ovu radosnu vijest sa medijima je podijelio producent filma, Tihomir Stanić.

To je još jedna u nizu nagrada koje je na festivalima osvojila autorska i glumačka ekipa ovog filma, čija je premijera bila u Beogradu, početkom ove godine na Festu.

Sudbina srpskog dječaka kojem su roditelji poginuli u granatiranju i kojeg prihvata komšinica Hatidža iz solitera u kojem mnogi stanari, bez struje, grijanja, vode, izloženi maltretiranju paravojnih bandi, negoduju što ona čuva tog "Vlaha" malo koga je ostavila ravnodušnim.

- Snažno sam na strani detinjstva, pogotovo ovog masakriranog i zaplašenog, ostavljenog bez nade i izlaza. Film sam i snimio, jer sam zgrožen time šta smo napravili svojoj deci - rekao je reditelj koji se u filmu "Do koske" 1997. godine bavio odrastanjem mladića u Beogradu.

Iako je radnja filma smještena u Sarajevo tokom građanskog rata, Skrelić nije želio da se bavi istorijskim kontekstom.

- Zadatak filma jeste da se bavi ljudskim sudbinama, a ne geostrategijom, vizijom ili revizijom istorije ili, daleko bilo, politikom i politikantstvom. To ipak ne znači da se film dešava u vakuumu. Kontekst je jasan, ali ostaje kontekst, a ne tema filma - kazao je Skerlić.

Naslovne uloge u ostvarenju snimanom po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića povjerene su Slavku Štimcu, Nikoli Đuričku, Aniti Mančić i Srđanu Todoroviću. Film je snimljen u Kozarskoj Dubici i na drugim lokacijama još početkom 2011. godine u produkciji "Drina filma" iz Beograda i "Balkan filma" iz Kozarske Dubice, u saradnji sa Radio televizijom Republike Srpske.

Bioskop

- Šira publika moći će od 4. decembra na redovnom bioskopskom repertoaru da gleda ovu dramu koja se dešava u Sarajevu početkom devedesetih godina - najavio je Tihomir Stanić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana