Топ је био врео осваја сцену

Александра Маџар
Топ је био врео осваја сцену

Севастопољ - Српски редитељ и сценариста Бобан Скерлић добио је награду за најбољу режију на 12. Међународном фестивалу ратног филма у Севастопољу, за дугометражни играни филм "Топ је био врео".

Ову радосну вијест са медијима је подијелио продуцент филма, Тихомир Станић.

То је још једна у низу награда које је на фестивалима освојила ауторска и глумачка екипа овог филма, чија је премијера била у Београду, почетком ове године на Фесту.

Судбина српског дјечака којем су родитељи погинули у гранатирању и којег прихвата комшиница Хатиџа из солитера у којем многи станари, без струје, гријања, воде, изложени малтретирању паравојних банди, негодују што она чува тог "Влаха" мало кога је оставила равнодушним.

- Снажно сам на страни детињства, поготово овог масакрираног и заплашеног, остављеног без наде и излаза. Филм сам и снимио, јер сам згрожен тиме шта смо направили својој деци - рекао је редитељ који се у филму "До коске" 1997. године бавио одрастањем младића у Београду.

Иако је радња филма смјештена у Сарајево током грађанског рата, Скрелић није желио да се бави историјским контекстом.

- Задатак филма јесте да се бави људским судбинама, а не геостратегијом, визијом или ревизијом историје или, далеко било, политиком и политикантством. То ипак не значи да се филм дешава у вакууму. Контекст је јасан, али остаје контекст, а не тема филма - казао је Скерлић.

Насловне улоге у остварењу сниманом по истоименом роману Владимира Кецмановића повјерене су Славку Штимцу, Николи Ђуричку, Анити Манчић и Срђану Тодоровићу. Филм је снимљен у Козарској Дубици и на другим локацијама још почетком 2011. године у продукцији "Дрина филма" из Београда и "Балкан филма" из Козарске Дубице, у сарадњи са Радио телевизијом Републике Српске.

Биоскоп

- Шира публика моћи ће од 4. децембра на редовном биоскопском репертоару да гледа ову драму која се дешава у Сарајеву почетком деведесетих година - најавио је Тихомир Станић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана