The Yellow Bird oduševio Banjalučane: Plesom prenose životne poruke

A. Madžar foto: J. Đurđević
The Yellow Bird oduševio Banjalučane: Plesom prenose životne poruke

Banjaluka - Muzičko-scenski performans "The Yellow Bird" međunarodno priznate plesne trupe Indijanaca oduševio je mnogobrojne Banjalučane na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ovaj neobični plesni događaj, koji je u naš grad u ponedjeljak uveče donio neobičan duh koji samo Indijanci nose u sebi, organizovan je u saradnji sa američkom ambasadom u BiH.

Uzbuđeni mališani i njihovi roditelji sa nestrpljenjem su čekali kraj nastupa kako bi se fotografisali sa Indijancima, među kojima su i Ken Dankan i njegova supruga Dorin. Objasnili su da su oni porodična plesna grupa.

- Porodično ime moje familije je Žuta Ptica. Mnogo različitih plemena je uspjelo da očuva svoja porodična imena i moji preci dolaze iz plemena Arikara, Hedata i Menden. Moja majka, koja je takođe Arikara, nosi porodično ime Žuta Ptica. Ovo ime je sa nama mnogo, mnogo godina, odnosno od kada se sjećam to ime je sa nama - ispričala je Dorin.

Govorom tijela, kako kažu, pokušavaju da predstave što je moguće više plemena, a dosta plesova Apača izvode kod kuće, u Arizoni.

- Svi plesovi imaju svrhu i značenje. Oni naročito služe da se nauče djeca kako da žive život i da ga poštuju, ali da cijene i biljke i životinje - kazao je Ken Dankan.

Srećni su jer su ih ljudi u Banjaluci srdačno dočekali.

- Svi koje smo sreli u gradu pozitivno su reagovali na nas. Izgledaju veoma uzbuđeno i puni su entuzijazma kada vide naš ples i predstavu - dodala je Dorin.

Ovi ambasadori kulture u svakom gradu koji posjete ostaju samo jedan dan, a već sutra putuju u drugo mjesto.

"The Yellow Bird" je grupa profesionalnih plesača pod rukovodstvom Ken Dankana, člana San Karlos Apače plemena, koju čini više od 15 plesača iz Arikari, Hidatsa i Apači plemena koji svojim nastupom slave jedinstveni duh Indijanaca.

U svojoj dvadesetpetogodišnjoj karijeri "The Yellow Bird" su putovali i nastupali na brojnim festivalima u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Godine 2012. snimili su spot sa poznatom pop pjevačicom Neli Furtado i pojavili se na "American Billboard Music Award Show ".

Gosti su bili i na popularnom NBC-jevom večernjem šou programu sa Džej Lenom, kao i učesnici ceremonije otvaranja ljetnih Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Ovo je im prva posjeta BiH. Već su nastupili u Sarajevu, Tuzli, Brčkom, a trebalo je da nastupe i u Bijeljini.

Tradicionalna odjeća

Posebnu pažnju privukla je, naravno, njihova tradicionalna odjeća.

- Na glavi nosim perje orla. U našoj tradiciji moramo zaraditi pravo da nosimo orlovo perje. Moji povezi za kosu su ukrašeni bijelim maslačkom i veći dio perli kao i samu odjeću napravili su članovi naše porodice ili bliski prijatelji - ispričala je Dorin Dankan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana