The Yellow Bird одушевио Бањалучане: Плесом преносе животне поруке

А. Маџар фото: Ј. Ђурђевић
The Yellow Bird одушевио Бањалучане: Плесом преносе животне поруке

Бањалука - Музичко-сценски перформанс "The Yellow Bird" међународно признате плесне трупе Индијанаца одушевио је многобројне Бањалучане на платоу испред Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Овај необични плесни догађај, који је у наш град у понедјељак увече донио необичан дух који само Индијанци носе у себи, организован је у сарадњи са америчком амбасадом у БиХ.

Узбуђени малишани и њихови родитељи са нестрпљењем су чекали крај наступа како би се фотографисали са Индијанцима, међу којима су и Кен Данкан и његова супруга Дорин. Објаснили су да су они породична плесна група.

- Породично име моје фамилије је Жута Птица. Много различитих племена је успјело да очува своја породична имена и моји преци долазе из племена Арикара, Хедата и Менден. Моја мајка, која је такође Арикара, носи породично име Жута Птица. Ово име је са нама много, много година, односно од када се сјећам то име је са нама - испричала је Дорин.

Говором тијела, како кажу, покушавају да представе што је могуће више племена, а доста плесова Апача изводе код куће, у Аризони.

- Сви плесови имају сврху и значење. Они нарочито служе да се науче дјеца како да живе живот и да га поштују, али да цијене и биљке и животиње - казао је Кен Данкан.

Срећни су јер су их људи у Бањалуци срдачно дочекали.

- Сви које смо срели у граду позитивно су реаговали на нас. Изгледају веома узбуђено и пуни су ентузијазма када виде наш плес и представу - додала је Дорин.

Ови амбасадори културе у сваком граду који посјете остају само један дан, а већ сутра путују у друго мјесто.

"The Yellow Bird" је група професионалних плесача под руководством Кен Данкана, члана Сан Карлос Апаче племена, коју чини више од 15 плесача из Арикари, Хидатса и Апачи племена који својим наступом славе јединствени дух Индијанаца.

У својој двадесетпетогодишњој каријери "The Yellow Bird" су путовали и наступали на бројним фестивалима у Европи, Сјеверној и Јужној Америци. Године 2012. снимили су спот са познатом поп пјевачицом Нели Фуртадо и појавили се на "American Billboard Music Award Show ".

Гости су били и на популарном NBC-јевом вечерњем шоу програму са Џеј Леном, као и учесници церемоније отварања љетних Олимпијских игара у Лондону 2012. године.

Ово је им прва посјета БиХ. Већ су наступили у Сарајеву, Тузли, Брчком, а требало је да наступе и у Бијељини.

Традиционална одјећа

Посебну пажњу привукла је, наравно, њихова традиционална одјећа.

- На глави носим перје орла. У нашој традицији морамо зарадити право да носимо орлово перје. Моји повези за косу су украшени бијелим маслачком и већи дио перли као и саму одјећу направили су чланови наше породице или блиски пријатељи - испричала је Дорин Данкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана