Теолози глуме и бесједе у бојама

Радмила Ђевић
Теолози глуме и бесједе у бојама

Фоча - Драмска и иконописачка секција те новооформљени бенд само су неке од ваннаставних активности студената Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи кроз које млади теолози показују да, осим за учење, имају времена и смисла за музику, глуму и иконописање.

Чланови бенда свакодневно показују да музиком, као и вјером, шире љубав и мир, а кроз иконописачку секцију, како кажу, теолози бесједе у боји. "Камен воденични" назив је четрдесетоминутног филма у којем су теолози на комичан начин приказали стереотипе о православној вјери који владају у друштву. Аутор филма Ведран Голијанин каже да је у филму спојио теме из свакодневног живота и друштвених кретања. Радња филма прати расправу више различитих људи о томе ко је већи вјерник, при чему се инсистира на формалностима, а занемарује суштина вјере. 

- У центру приче су људи који долазе у цркву, али ипак не прихватају цркву у себи, односно не дозвољавају да црква уђе у њих - каже Голијанин.

На Богословском факултету много је садржаја и за уво и за душу. Студент друге године факултета Славен Вуковић каже да њихов бенд треба да прерасте у музичку секцију.

- Имамо у плану да нађемо још чланова, јер има доста талентованих колега на факултету - каже Вуковић.

Члан иконописачке секције и апсолвент факултета Драгослав Остојић, израђујући иконе, говори кроз боје. 

- Иконе су моји радови за дипломски, копирање фресака је оно што желим да радим у будућности. Само је потребна воља да се ово ради - истиче Остојић.

Декан Православног богословског факултета Дарко Ђого каже да је презадовољан ентузијазмом студената.

- Овдје смо са идејом да преносимо ентузијазам на друге и ови млади људи то и чине. Морамо бити искрени и рећи да је систем заказао, јер им не обезбјеђује довољно подршке, услове за рад, простор и друго, али они показују да имају више ентузијазма него подршке система - рекао је Ђого.

 

Секције

На Православном богословском факултету "Свети Василије Острошки", који је један од три високошколске установе СПЦ, постоје још и спортска и новинарска секција те студентски часопис "Нови источник". У плану имају и формирање етно-групе и планинарске секције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана