Суфинансирање 148 пројеката у култури

Приредила: Мирна Пијетловић
Суфинансирање 148 пројеката у култури

Бањалука - Министарство просвјете и културе Републике Српске суфинансираће ове године 148 пројеката из области културе изабраних на конкурсу.

Конкурс за суфинансирање јавних потреба у култури био је отворен од 9. фебруара до 9. марта ове године.

Од укупног броја пројеката, 47 је из области музичке и музичко-сценске дјелатности који се односе на заштиту и његовање културног насљеђа са износом од 111.200 КМ, 20 пројеката односи се на савремено стваралаштво у износу од 107.600 КМ, те 22 књижевне манифестације са износом од 128.300 КМ.

- Стручне комисије одабрале су за суфинансирање и 18 пројеката из области позоришне продукције, на које ће бити распоређено 49.500 КМ, 12 пројеката у области ликовне и примијењене умјетности, дизајна и архитектуре са износом од 63.800 КМ, шест пројеката у области позоришних манифестација са износом од 59.500 КМ и шест пројеката у области филмских фестивала, на које ће бити распоређено 58.500 КМ - саопштено је из ресорног министарства.

На конкурс су стигле 293 пријаве за суфинансирање пројеката, од чега је одбијено, односно одбачено 145 пријава.

Стручне комисије вршиле су за сваки конкурс појединачно процјену и вредновале квалитет поднесених пројеката, те предложиле ранг-листу пројеката за суфинансирање.

Из ресорног министарства напомињу да висина износа пројекта не одражава квалитет и вриједност неког пројекта и да не прати ранг-листу комисије.

- Износ подршке за сваки пројекат појединачно утврђен је на основу више параметара, и то на основу стручне процјене чланова комисије, укупне вриједности пројекта, потраживања од Министарства, те намјенских средстава дефинисаних Правилником о суфинансирању јавних потреба у области културе - истакли су у Министарству.

Резултате конкурса могуће је погледати на порталу Владе Републике Српске, страница Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Право подношења пријава имала су правна лица регистрована за обављање културно-умјетничке дјелатности у Републици Српској и установе које обављају дјелатност у области културе чији је оснивач јединица локалне самоуправе, односно правна лица регистрована за обављање издавачке дјелатности у Републици Српској.

Како су се сложили културни радници и умјетници у Српској, издвајања за културу су већ годинама "хронично ниска", а култура у Српској опстаје искључиво од ентузијазма појединаца, па ће се, поред средстава ресорног министарства, морати додатно залагати за друге изворе финансирања како би љубитељима културе обезбиједили уживање у врхунским пројектима из свих области културног стваралаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана