Што мање културе у човјеку, то мање живота и среће

Наташа Лазукић
Што мање културе у човјеку, то мање живота и среће

Бањалука - Поводом Свјетског дана позоришта за дјецу и младе важне поруке за читаоце имали су глумци Дјечијег позоришта Републике Српске. У сриједу, 21. марта, биће одржана премијера дјечије представе "Шумска чаролија", а фестивал намијењен младим глумцима под називом "Аплауз фест" одржава се у Бањалуци.

Позориште је умјетност која се догађа у одређеном тренутку на одређеном мјесту и по својој природи је пролазно - умјетност је једног тренутка. Саткано је од невидљивих веза и односа створених у садашњем тренутку, који откључавају људско срце, изазивају емпатију и његују радозналост и запитаност, што утиче на цјелокупан развој људског бића и на начин на који ће оно у будућности посматрати свијет. Али упознавање са позориштем и само искуство позоришта некада може да изискује напор од публике. То није пасивна, "прималачка" позиција. То је активност која захтијева пажњу, ангажман, отвореност, радозналост и критичко мишљење. Она захтијева потпуни ангажман - не само интелектуални, већ и физички, емотивни и духовни. Када је ангажман потпун, сва наша чула су стимулисана, искуство је богато, моћно и мијења нас.

- Желио бих да се култура врати на почасно мјесто тамо гдје и припада, да се дјеца и млади посвете свом духовном стасању. Што мање културе у човјеку, то мање живота и среће - рекао глумац је Драган Бањац.

Луткарство је такође значајно за развој психомоторике, али и других вјештина код дјеце. Јасно је да луткарство буди емоције код дјеце и да је лутка велики пријатељ дјетету.

- У ово вријеме позориште, али и луткарство, су запостављени и моја порука би била да сви препознамо значај дјечјег смијеха, њихове маште и пустимо да се дјечје лутке врате на велика врата - казала је глумица Зорана Шуман.

У вријеме кад су одрастале генерације глумаца и данас већ стасалих умјетника није било свих чуда технологије ни интернета, нити толико канала са цртаним филмовима.

- Ми смо били у потрази за добром причом кроз игру, тражили смо чаролију у себи и око себе. Најљепша порука коју сам ја нашао у позоришту стајала је на зиду Позоришта Приједор. Писало је: "Маштајмо људи". Наша машта је један од најважнијих фактора, ако маштамо и имамо нешто лијепо у себи, живот ће нам бити љепши и лакши - рекао је глумац и редитељ Жељко Касап.

Скретање пажње јавности ка умјетности

Свјетски дан позоришта за дјецу и младе се традиционално обиљежава 20. марта широм планете. На овај дан хиљаде позоришта и индивидуалних чланова у свијету читају поруке уважених умјетника и припремају посебне програме да би била скренута пажња културне и шире јавности ка позоришној умјетности за дјецу и младе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана