Стеван Шербеџија: Буђење кроз исповијести

Александра Маџар
Стеван Шербеџија: Буђење кроз исповијести

Бањалука - Млади глумац Стеван Шербеџија, који на публику снажно преноси таленат који носи у себи, наћи ће се први пут у улози редитеља постављајући на сцену комад "Пробуди се".

Шербеџија, који је заједно са Владаном Поповићем, Белиндом Божичковић и Наташом Перић оживио емоцију момка који болује од церебралне парализе у представи "Каин", студент је треће године режије на Академији умјетности у Бањалуци. За ту представу је добио награду "Златни аплауз" на "Аплауз фесту 2014".

Како је рекао, представа "Пробуди се", која ће премијерно бити изведена 4. фебруара на позоришној сцени Дома омладине, за њега представља један мали истраживачки пројекат.

- Нисмо радили по стандардном тексту. Представа је отвореног типа и састоји се од личних исповести чланова екипе. Користио сам поезију домаћих песника, углавном са револуционарном тематиком - испричао је Шербеџија.

Кроз овај комад он се храбро упустио у отварање приче о проблему обездуховљеног човјека, проблемима у комуникацији међу људима и међузависној отуђености.

- Питање је да ли су људи стварно постали слепи или се само праве из страха за опстанак. У представи сам покушао да пробудим младу креативну и јаку енергију чланова екипе - додаје Шербеџија.

- Надам се да ће представа живети. Најважније је да смо се занимљиво играли и да смо створили међусобно добра другарства. Млада енергија је та која највише плени у овој малој изведби - сматра он.

Посебно му је битно да се сваки гледалац макар мало пронађе у проблемима који га окружују.

- Човек не сме да дозволи себи да спава док га жабокречина паланке гута и дави. Морамо стално себе држати здраво будним и чувати свој разум од неких рептила који су пре тога били заморчићи - истакао је Шербеџија.

Глумачко искуство много му помаже у режирању ове приче.

Чланови екипе

- Чланови екипе су млади људи из групе ДИС театра, коју води Новица Богдановић. Прелепо је радити с њима и доста сам научио од њих. Велико хвала Амару Прљи, Николини Вуруна, Милици Глоговац, Мирославу Синкићу, Слободану Миљевићу, Владимиру Обрадовићу, Рељи Ковачевићу, Светозару Бабићу, Јелени Остојић, Маријани Мијатовић и Милици Матијашевић - каже Стеван Шербеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана