Штанд Српске на београдском сајму књига у знаку јубилеја Филипа Вишњића

Срна
Штанд Српске на београдском сајму књига у знаку јубилеја Филипа Вишњића

Београд - Представништво Републике Српске у Србији представиће на 62. Међународном београдском сајму књига, који ће бити одржан од 22. до 29. октобра, најзначајнија издања из Српске организовано, на једном репрезентативном штанду који ће бити у знаку 250 година од рођења Филипа Вишњића.

У хали два Београдског сајма биће представљена најзначајнија издања свих издавачких кућа из Републике Српске, институција, научних и просвјетних установа, као и издања удружења и задужбина који у Српској имају и издавачку дјелатност.


"Будући да се ове године навршава 250 година од рођења Филипа Вишњића, за мото наступа Републике Српске одабран је његов стих ж...Те гледајте шта вам књиге кажуж", саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Као и претходних година, штанд Удружења издавача Републике Српске биће непосредно уз штанд Српске, а своје посебне штандове имаће "Завод за уџбенике и наставна средства" из Источног Сарајева, "Бесједа" и Задужбина "Петар Кочић".

Овогодишњи наступ Републике Српске на београдском Сајму књига отвориће министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић у понедјељак, 23. октобра, у 12.00 часова, у свечаној сали Београдског сајма.

Представништво ће на заједничком штанду и у салама за промоције организовати 43 промоције, представити 62 књиге, шест часописа и два зборника, као и књиге лауреата књижевне награде "Златна сова", коју додјељује "Завод за уџбенике и наставна средства".

Међу издањима која ће бити представљена су и први том Ециклопедије Републике Српске у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, књига предсједника Српске Милорада Додика "Побједа Српске", као и ново, критичко издање "Суданије" Петра Кочића у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске поводом 140 година од Кочићевог рођења.

Београдској публици, између осталог, биће представљена и издања попут књиге "Ратне болнице у Сарајевско-романијској регији", књига академика Војислава Максимовића "Збогом Аустријо", али и књига из пројекта "Душу нису убили" о страдњу српског цивилног становништва у БиХ у 20. вијеку, као и историографска монографија "Затирање српског народа у 20. вијеку у БиХ" Драге Мастиловића.

На штанду Републике Српске биће организовано традиционално Пјесничко вече Србије и Српске, те промовисан пројекат "Биографска карта" Асоцијације за унапређење и промоцију туризма, умјетности и културе из Бањалуке.

Током трајања Сајма, у хали два /ниво Ц/ биће организована изложба пјесама и фресака Светислава Мандића под називом "На пергаменту душе".

Изгледом штанда доминирају српска ћирилична слова, чиме Представништво истиче потребу и значај његовања и очувања српског језика и писма, што је, како је наведено у саопштењу, први корак у очувању јединства и саборности Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана