Srpska obilježava godinu Njegoša

Aleksandra Madžar, Foto: A. Čavić
Srpska obilježava godinu Njegoša

Banjaluka - Dvije stotine godina od rođenja velikana srpske književnosti Petra II Petrovića Njegoša biće obilježeno i u Republici Srpskoj.

Potvrđeno je ovo u Banjaluci kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio delegaciju članova Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice srpske i Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

Predstavnici ovih institucija upoznali su Dodika sa planiranim aktivnostima i programom obilježavanja 200. godišnjice rođenja velikog srpskog pjesnika i crnogorskog vladike Petra II Petrovića Njegoša.

U okviru obilježavanja, koje će biti realizovano tokom 2013. godine, planirano je, između ostalog, održavanje niza kulturnih manifestacija u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, kao i održavanje naučnog skupa, početkom novembra ove godine, u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Milorad Dodik prihvatio je prijedlog da, uz predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i patrijarha srpskog Irineja, bude pokrovitelj proslave posvećene Njegošu.

Akademik Miro Vuksanović rekao je juče za “Glas Srpske” da je impresioniran sastankom sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom jer su, kako kaže, razgovarali sa čovjekom koji brzo i efikasno misli i koji govori ono što misli, “što kod političara nije baš česta pojava”.

Obilježavanje godišnjice organizovaće Srpska akademija nauka i umetnosti, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Matica srpska.

- U planu je održavanje naučnog skupa početkom novembra, jedno veliko pesničko veče posvećeno Njegošu, kao i izložba - kazao je Vuksanović.

Nacionalni savet za kulturu Srbije jednoglasno je u februaru podržao inicijativu Srpske akademije nauka i umetnosti i Matice srpske da se tokom 2013. obilježi 200. godišnjica rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Vuksanović je i potpredsjednik Odbora za naučni skup “Njegoš u svom i našem dobu”.

- Glavni cilj naučnog skupa jeste da se Njegoševo delo i njegovo ukupno delovanje još jednom svestrano osmotri, analizira i ukaže na njegovu neprolaznost u srpskoj književnosti, kulturi, duhovnosti, nauci, prosvećenosti, istoriji - kaže Vuksanović.

Naučnim skupom biće obuhvaćene teme Njegoševo književno djelo, poetika, stih, usmena tradicija, filozofija, rodoljublje...

- Tražili smo imena ljudi koji bi mogli da odgovore na teme iz skupa, a učesnici će biti iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore... Skup ćemo otvoriti 6. novembra u Akademiji nauka u Beogradu, a zatim ćemo se dogovoriti koje će sekcije raditi u Banjaluci, Novom Sadu, Beogradu - najavio je Vuksanović.

Kaže da će lingvisti imati svoju sekciju, istoričari svoju sekciju i sl., a završnica će biti zbornik koji će obuhvatiti sve radove.

Naučni skup

- Tema “Njegoš u svom i našem dobu” pokazuje kako je njegovo književno djelo primljeno danas, a kako je bilo u njegovom vremenu. Ne postoji pisac u srpskoj književnosti čije je delo toliko tumačeno kao Njegoševo. Ove godine biće objavljena njegova bibliografija koja ima sedamnaest hiljada jedinica, a on je objavio 13 knjiga - kaže Miro Vuksanović.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana