Спуштена завјеса на 59. фестивал фестивала у Требињу: Златна маска за Ад инфинитум из Словачке

Ратомир Мијановић
Спуштена завјеса на 59. фестивал фестивала у Требињу: Златна маска за Ад инфинитум из Словачке

Требиње - Представа "Ад инфинитум" Словачког позоришта ВХВ из Старе Пазове најбоље је остварење 59. фестивала фестивала по оцјени стручног жирија.

Уз "Златну маску" за најбољу представу у цјелини кореодрамски пројекат редитеља Мирослава Кожика и композитора Мирослава Бака награђен је и "Златним маскама" за најбоље рјешење сценског простора, најбољу костимографију, коју потписује Ивана Бако, те најбољу ауторску музику, чији је аутор Мирослав Бако.

Кореодрама о човјеку од постанка до модерног доба, саткана од мотива из различитих религијских списа и митологија, тематски је наставак остварења "Бабџлон" ансамбла из Старе Пазове, за које је исти ауторски двојац освојио побједничку "Златну маску" и на Фестивалу фестивала 2013. године.

"Златна маска" за најбоље редитељско остварење припала је Бојану Јовановићу за режију представе "Вођа" Удружења грађана ЦУГ и Позоришта "Бора Станковић" из Врања.

Глумачким креацијама овај пут издвојили су се Фаик Салихбеговић, који је тумачио бега Пинторовића у представи "Хасанагиница" Театра "Тотал" из Високог, и најбоља глумица  Ена Јагец, у улози Вере у представи "ЗОО!" Драмског студија ДАДА Казалишне дружине "Пинклец" и Центра за младе из Чаковца, па их је и стручни жири прогласио најбољим глумцима.

Најбољу колективну игру показао је ансамбл из Хрватске, Драмског студија ДАДА Казалишне дружине "Пинклец" и Центра за младе Чаковец.

Стручни жири, који је ове године радио у саставу, редитељ Егон Савин, позоришни критичар Александра Гловацки и професор драматургије др Зоран Копривица, додијелио је и двије дипломе Давиду Попадићу из Требиња као најмлађем учеснику фестивала и Теодори Ђедовић из Врања за глумачку храброст и истрајност.

Публика у Требињу седам дана уживала је у представама из

Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и БиХ.

Такмичарски дио смотре затворила је представа "Идемо у лов" Жоржа Фејдоа, у режији Горана Бјелановића и извођењу ансамбла Центра за културу Беране.

Посјетиоци Дома младих били су у прилици да погледају и изложбу фотографија насталих на представама овогодишњег Фестивала фестивала, чији су аутори чланови требињског Фото-кино клуба. 

Награде публике

Глумци ансамбла из Врања Марко Николић и Катарина Василковић  проглашени су најбољим глумцима фестивала по оцјени жирија публике. Посјетиоци су такође одлучили да је најбоље остварење у цјелини комад "Вођа", сатирични колаж Радоја Домановића.

Омаж Бати Живојиновићу

У пратећем програму посљедње вечери био је и "Омаж Бати Живојиновићу", пројекција филм-антологије у продукцији РТС-а са најбољим улогама великог глумца.

Присутни су на овај начин одали почаст глумцу који је глумио у око 350 филмова, међу којима је и 17 вестерна снимљених у Њемачкој за које се готово и не зна. Снимао је филмове у којима је играо главне улоге на просторима свих бивших југословенских република и био је један од родоначелника тзв. црног таласа у југословенском филму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана