Sloga slavi 130 godina postojanja

Srna
Sloga slavi 130 godina postojanja

Sarajevo - Dirigent i rukovodilac Srpskog pjevačkog društva /SPD/ "Sloga" iz Sarajeva Stefan Mojsilović ističe da još nije riješeno pitanje vraćanja oduzete čuvene "Slogine" zgrade.

Zgradu 70 godina koristi Akademsko-kulturni centar Univerziteta u Sarajevu, nasljednik nekadašnjeg Kulturno-umjetničkog društva "Slobodan Princip Seljo".

Mojsilović navodi za Srnu da, za sada, ne postoji rješenje ovog problema, jer za restituciju imovine, osim zakona, koji još nije donesen, društvo koje djeluje kao mješoviti hor nije dovoljno uticajno da pokrene jednu tako veliku inicijativu.

"U nekim mjestima u Srbiji pjevačka društva ne mogu da vrate svoju imovinu, a zamislite tek u jednom Sarajevu, koje se diči svojom žraznolikošćuž, dok je u praksi druga priča. Današnja vlast nije kriva što mi ne možemo vratiti našu imovinu, ali kao nasljednica Jugoslavije, njihova dužnost je da riješe tu nepravdu", ističe Mojsilović.

I poslednji rat, 1992-1995. godine, ostavio je traga i na hor. Pred kraj osamdesetih godina prošlog vijeka formiran je novi i svježi kolektiv pjevača i članova, ali sve to su zaustavila ratna stradanja.

"U teškim okolnostima i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma žSlogaž ostaje u matičnom gradu, ne mijenjajući sjedište, a opet čuva tradiciju srpske pjesme i kulture.

žSlogaž se vraća na muzičku scenu i uspijeva da, osim muzičke žnadgradnjež pjevača, donese i drugu dimenziju duhovnosti kroz pjevanje u crkvi, kao njen neodvojivi dio, i tako pomogne sveštenstvu u misiji prosvjećenja vjernog naroda", naglašava Mojsilović.

SPD "Sloga" osnovana je 1888. godine kao brana i zaštita od bujice napada i ugrožavanja nacionalnog identiteta Srba u BiH. Ove godine obilježava veliki jubilej - 130 godina postojanja.

Osnivači i svi kasniji članovi "Sloge" znali su ko su, šta su i šta je potrebno za odbranu kulture, pa je zato i krsna slava hora bila Vidovdan, sve do 1921. godine, kada postaje nacionalni praznik Kraljevine Jugoslavije.

Članovi "Sloge", bogati sarajevski trgovci i mecene kulture Sarajeva vodili su računa o kvalitetnom obrazovanju omladine, uz osnivanje raznih institucaja kulture, čemu se, nažalost, više pažnje posvećivalo tada nego danas.

SPD "Sloga", stvorena kao stub i temelj kulture do 1918. godine, postaje najveći i najbolji hor između svjetskih ratova, zatim nastavlja trnovit put pod drugim imenom, jer joj je naziv zabranjen.

"Obnovljena je i uz velike napore sačuvana do danas zahvaljujući požrtvovanim članovima i majčinskom brigom Crkve - Mitropolije Dabrobosanske", naglašava Mojsilović za Srnu.

SPD "Sloga" će večeras održati Treći vaskršnji koncert u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu u zajedničkoj organizaciji sa Crkvenom opštinom dolačkom i Srpskim humanitarnim udruženjem "Dobrotvor" iz Sarajeva.

"Vaskršnji koncert održan je prvi put prije tri godine i prerastao je u lijepu tradiciju.

Ovogodišnji koncert sačinjen je od kompozicija srpskih i ruskih autora crkvene muzike, koje će prikazati šarolikost slavljenja vaskrslog Hrista kroz napjeve i himne Pravoslavne crkve.

Uz SPD "Slogu", nastupiće novoosnovani Dječiji hor Centra za mlade "Sveti Petar Sarajevski" iz Istočnog Sarajeva, kao i solisti - sopran Lana Pržulj i tenor Jerej Vidak Vujadinović.

"Poslije Vaskršnjeg koncerta imamo nastup na svečanom zatvaranju Prvog studentskog festivala žOrfejž u organizaciji studenata Muzičkih akademija Sarajevo i Istočno Sarajevo", navodi Mojsilović.

Taj koncert biće održan 13. aprila u Domu Oružanih snaga BiH, najstarijoj koncertnoj dvorani u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana