Слога слави 130 година постојања

Срна
Слога слави 130 година постојања

Сарајево - Диригент и руководилац Српског пјевачког друштва /СПД/ "Слога" из Сарајева Стефан Мојсиловић истиче да још није ријешено питање враћања одузете чувене "Слогине" зграде.

Зграду 70 година користи Академско-културни центар Универзитета у Сарајеву, насљедник некадашњег Културно-умјетничког друштва "Слободан Принцип Сељо".

Мојсиловић наводи за Срну да, за сада, не постоји рјешење овог проблема, јер за реституцију имовине, осим закона, који још није донесен, друштво које дјелује као мјешовити хор није довољно утицајно да покрене једну тако велику иницијативу.

"У неким мјестима у Србији пјевачка друштва не могу да врате своју имовину, а замислите тек у једном Сарајеву, које се дичи својом жразноликошћуж, док је у пракси друга прича. Данашња власт није крива што ми не можемо вратити нашу имовину, али као насљедница Југославије, њихова дужност је да ријеше ту неправду", истиче Мојсиловић.

И последњи рат, 1992-1995. године, оставио је трага и на хор. Пред крај осамдесетих година прошлог вијека формиран је нови и свјежи колектив пјевача и чланова, али све то су зауставила ратна страдања.

"У тешким околностима и након потписивања Дејтонског мировног споразума жСлогаж остаје у матичном граду, не мијењајући сједиште, а опет чува традицију српске пјесме и културе.

жСлогаж се враћа на музичку сцену и успијева да, осим музичке жнадградњеж пјевача, донесе и другу димензију духовности кроз пјевање у цркви, као њен неодвојиви дио, и тако помогне свештенству у мисији просвјећења вјерног народа", наглашава Мојсиловић.

СПД "Слога" основана је 1888. године као брана и заштита од бујице напада и угрожавања националног идентитета Срба у БиХ. Ове године обиљежава велики јубилеј - 130 година постојања.

Оснивачи и сви каснији чланови "Слоге" знали су ко су, шта су и шта је потребно за одбрану културе, па је зато и крсна слава хора била Видовдан, све до 1921. године, када постаје национални празник Краљевине Југославије.

Чланови "Слоге", богати сарајевски трговци и мецене културе Сарајева водили су рачуна о квалитетном образовању омладине, уз оснивање разних институцаја културе, чему се, нажалост, више пажње посвећивало тада него данас.

СПД "Слога", створена као стуб и темељ културе до 1918. године, постаје највећи и најбољи хор између свјетских ратова, затим наставља трновит пут под другим именом, јер јој је назив забрањен.

"Обновљена је и уз велике напоре сачувана до данас захваљујући пожртвованим члановима и мајчинском бригом Цркве - Митрополије Дабробосанске", наглашава Мојсиловић за Срну.

СПД "Слога" ће вечерас одржати Трећи васкршњи концерт у Храму Светог Преображења Господњег у Новом Сарајеву у заједничкој организацији са Црквеном општином долачком и Српским хуманитарним удружењем "Добротвор" из Сарајева.

"Васкршњи концерт одржан је први пут прије три године и прерастао је у лијепу традицију.

Овогодишњи концерт сачињен је од композиција српских и руских аутора црквене музике, које ће приказати шароликост слављења васкрслог Христа кроз напјеве и химне Православне цркве.

Уз СПД "Слогу", наступиће новоосновани Дјечији хор Центра за младе "Свети Петар Сарајевски" из Источног Сарајева, као и солисти - сопран Лана Пржуљ и тенор Јереј Видак Вујадиновић.

"Послије Васкршњег концерта имамо наступ на свечаном затварању Првог студентског фестивала жОрфејж у организацији студената Музичких академија Сарајево и Источно Сарајево", наводи Мојсиловић.

Тај концерт биће одржан 13. априла у Дому Оружаних снага БиХ, најстаријој концертној дворани у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана