Slijepi i slabovidi u svijetu umjetničke apstrakcije

Mirna Pijetlović
Slijepi i slabovidi u svijetu umjetničke apstrakcije

Banjaluka - U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u toku su pripreme bogatog programa planiranog za naredni period, koji će obuhvatiti otvaranje dvije izložbe i održavanje regionalne stručne muzeološke konferencije "Socijalna inkluzija i savremeni muzej".

Najavila je ovo za "Glas Srpske" direktor ove kulturne ustanove Sarita Vujković i naglasila da će biti priređena specijalizovana izložba za slijepe i slabovide osobe, koju već nekoliko mjeseci priprema stručni tim kustosa MSURS, u saradnji sa Tiflološkim muzejom iz Zagreba.

- Tako ćemo u četvrtak, 22. oktobra 2015. godine, otvoriti izložbu "Prostor-Oblik: Put ka apstrakciji" - gostujuća izložba Umjetničke galerije BiH iz Sarajeva, koja obuhvata značajna djela iz kolekcije ove institucije - najavila je Vujkovićeva.

Kako je pojasnila, izložba je posvećena umjetničkoj grupi "Prostor-Oblik", koja je početkom sedamdesetih godina HH vijeka uvela apstrakciju u bh. umjetnost, a činilo ju je devet istaknutih umjetnika: Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Edin Numankadić, Bekir Misirlić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Radoslav Tadić i Mustafa Skopljak.

Druga izložba, autorski projekat kustosa dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, koje su, u saradnji sa svojim kolegama, osmislile projekat koji obuhvata crteže, grafike, slike i skulpture iz kolekcije MSURS, biće otvorena 5. novembra 2015. godine.

- Izložba je priređena s ciljem da se apstraktna umjetnička djela, vrijedna kulturna baština koju čuva Muzej savremene umjetnosti RS, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima i to na način da budu pristupačna i slijepim i slabovidim osobama, kojima je na ovaj način omogućeno da osjete umjetnost i budu ravnopravni učesnici savremenih kulturnih dešavanja - ističe autor projekta i kustos Žana Vukičević.

Ovaj projekat Muzej savremene umjetnosti RS, prema riječima direktora ove kulturne institucije, realizuje uz stručnu pomoć Tiflološkog muzeja iz Zagreba, specijalizovane muzejske institucije za slijepe i slabovide osobe, koja svojim programima teži edukaciji muzejskih profesionalaca u regionu, njegujući humanost, dobre namjere i uvažavanje različitosti kao primarne profesionalne vrijednosti.

U periodu od 5. do 8. novembra 2015. godine u Muzeju savremene umjetnosti RS biće održani "VI regionalni muzejski susreti", u organizaciji Regionalne alijanse ICOM SEE, Nacionalnog komiteta ICOM BiH i MSURS-a, na kojima će učestvovati više od trideset muzejskih profesionalaca iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Italije.

Socijalna inkluzija

- Tema stručnog skupa, koji će biti održan u novembru u MSURS, je "Socijalna inkluzija i savremeni muzej", a odabrana je u skladu sa činjenicom da se upravo socijalna inkluzija izdvaja kao jedan od vodećih problema sa kojima se suočava savremena muzeologija, a koji danas predstavlja jedan od najvećih profesionalnih izazova. Cilj Muzejskih susreta je razmjena iskustava, širenje znanja i izrada nove strategije djelovanja muzeja u domenu socijalne inkluzije - ističe autor projekta dr Sarita Vujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana