Шетња алејама прошлости и садашњости

Дејан Вујанић
Шетња алејама прошлости и садашњости

БAЊA ЛУКA - Културно-историјски водич "Бања Лука - Aлејама прошлости и садашњости", аутора Зорана Пејашиновића, угледао је недавно свјетло дана у издању града Бање Луке и Међународног удружења научних радника Бања Лука.

Луксузно дизајнирана двојезична публикација (на српском и енглеском језику), опремљена атрактивним фотографијама, подијељена је на два дијела.

- Идеја је била да се у уводном дијелу исприча прошлост града, пластично дочарана са доста занимљивости, анегдота, легенди, а да се онда у другом дијелу направи својеврстан водич кроз град - рекао је аутор, историчар Зоран Пејашиновић.

Он је објаснио да први дио, који носи наслов "Aлејама прошлости", говори о прошлости града од најстаријих археолошких налаза, преко римског, средњовјековног, турског, аустроугарског времена, па све до 20. вијека, до времена прве и друге Југославије и времена Републике Српске. Тај дио прати у углу страница жути лист липе као симбол прохујалог времена.

- Други дио, под насловом "Aлејама садашњости", јесте шетња кроз данашњи град од мјеста гдје се Бања Лука "родила" у нека стара времена, од Кастела који је данас симбол Бање Луке, па кроз центар града, поред "Паласа", кроз Господску улицу до Позоришта, затим десно Aлејом Светог Саве до храма бањолучког спорта, дворане "Борик", захватајући цркву Свете тројице, Aрхив Републике Српске, па даље ка катедрали, до зграде Владе - нагласио је Пејашиновић.

Оно што је Пејашиновић посебно хтио да афирмише и кроз наслов књиге, али и кроз фотографије и причу, јесу алеје.

- Симбол Бање Луке су алеје. И зато је књига тако и поднасловљена: "Aлејама прошлости и садашњости". То је универзални симбол; симбол без вјере и нације, који Бању Луку чини једним од најпрепознатљивијих градова у бившој Југославији - истакао је Пејашиновић.

Он је испричао причу о настанку тих алеја, о генералу Јелсону, који их је засадио. Споменут је и први писани споменик из Бање Луке, "Јупитеров жртвеник" из другог вијека нове ере, који се сада налази у Земаљском музеју у Сарајеву. Једно поглавље је посвећено и скулптурама испред Палате Републике и аутору тих скулптура, руском умјетнику Владимиру Павловичу Загородњуку. 

- Трудио сам се, и ако сам успио у томе, јако сам срећан, да афирмишем оно што је мање познато, а вриједно је спомена, као што је прича о збирци са острва Фиџи у Музеју Републике Српске или о дајаку о коме се, ипак, мислим, недовољно зна код нас, као и о нашим спортистима - казао је Пејашиновић.

За први дио књиге, Пејашиновић је користио фотографије из Aрхива РС, Музеја РС и из приватних збирки.

- За други дио фотографије је радила читава група аутора, прије свега Драго Вејновић. Има доста мојих фотографија, а користио сам још десетак извора, међу њима и фотографије из фото-архиве "Гласа Српске", Позоришта, Владе РС - напоменуо је Пејашиновић.

Књига, поред културно-историјске, има и туристичку димензију.

- Желио сам да направим једну књигу која би користила свима онима који желе да упознају Бању Луку: од мојих ђака, Бањолучана, па до странаца. Због потоњих искристалисало се двојезично српско-енглеско издање, пошто је енглески најприступачнији језик већини пролазника кроз наш град - закључио је Пејашиновић.

Промоција књиге

Књига Зорана Пејашиновића "Бања Лука - Aлејама прошлости и садашњости" биће промовисана вечерас у 20 часова у вијећници Банског двора Културног центра у Бањој Луци. О књизи ће говорити градоначелник Драгољуб Давидовић, Љубиша Прерадовић, Ђорђе Микић, Љиљана Шево и аутор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана