Deset vekova srpske književnosti: Šesto kolo stiže na proljeće

Aleksandra Madžar
Deset vekova srpske književnosti: Šesto kolo stiže na proljeće

Banjaluka - Tribina "Pedeset knjiga srpske književnosti", koja je posvećena dosadašnjim izdanjima antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti", održana je u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Poštovaoci lijepe riječi u četvrtak uveče imali su priliku da prisustvuju rijetkom jubileju, jer je do sada promovisano 50 tomova jedinstvene edicije koja je pokrenuta 2010. godine.

Urednik edicije, koju predstavlja Izdavački centar Matice  Srpske iz Novog Sada, književnik Miro Vuksanović, istakao je da je ovo rijedak jubilej u ovakvim životnim uslovima i prilikama.

- Uspeli smo zato što imamo veliki broj saradnika, zato što imamo veliki broj pretplatnika i zato što nas i država na neki način pomaže - rekao je Vuksanović.

Otkrio je da su ove godine pripremili 13 knjiga za šesto kolo, koje treba da bude objavljeno na proljeće 2015. godine.

- Ovo je rezultat kolektivnog rada, jeste da ja kao glavni urednik moram da budem onaj koji okuplja, animir i koji pokreće. Koliko izaberemo knjiga za tu godinu, toliko imamo i priređivača - objasnio je Vuksanović.

Podsjetio je da su u prvoj seriji objavili 120 knjiga, te da će u drugoj biti zastupljeni pisci 20. i 21. vijeka koji nisu obuhvaćeni u prvom korpusu.

- Tu će se čitaoci moći upoznati sa istoričarima književnosti, književnim kritičarima, esejistima, dakle svim književnim žanrovima. Knjige se objavljuju na savremenom srpskom jeziku, savremenom pravopisu, prevodi se sve ono što je starije, ali okupljamo pisce bez obzira na kojem području su pisali. Interesuje nas sve što je štokavsko narečje, otud smo obuhvatili i dubrovačku književnost. Hoćemo da naznačimo šta čini ukupan književni korpus u tih deset vekova. To je prva edicija ovakve vrste koja obuhvata i dubrovačko-primorske pisce - naglasio je Vuksanović.

On je skrenuo pažnju na, kako je rekao, još jednu jako važnu stvar u antologiji, da su u svakoj knjizi dodaci dva ili tri kritična teksta o tom piscu i toj antologiji.

- Inače, izdavački centar Matice srpske nema nikoga zaposlenog i mi faktički radimo volonterski, uz sitne nadoknade, što se ispostavilo da daje najbolji rezultat - kaže književnik.

Na tribini su o ovom  poduhvatu govorili i  Slavko Gordić, Marko Nedić i Mladen Šukalo. Domaćin tribine bio je Igor Simanović.

Književnost u BiH

- Glavni cilj Društva Matice srpske iz Republike Srpske je predstavljanje srpske književne tradicije u BiH. Pričajući o ovome što je uradilo Društvo Matice iz Srbije i kritički promišljajući mi tragamo za načinima i modelima kako da na njima sličan način budemo u kontekstu ukupne srpske književne tradicije i da pokažemo taj regionalitet koji je specifičan za BiH. Nećemo praviti kopiju, nego ćemo slijediti tu ideologiju, pa da sve te knjige mogu stajati jedna uz drugu - rekao je predsjednik Društva Matice Srpske u RS Mladen Šukalo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana