Сенке Балкана ће се снимати и у Српској

Мирна Пијетловић
Сенке Балкана ће се снимати и у Српској

Бањалука - Напета трилер радња, низ убистава у Београду у предвечерје увођења диктатуре, балкански путеви дроге, само су дио радње серије "Сенке Балкана", коју је вјешто упаковао режисер, глумац и продуцент Драган Бјелогрлић.

Серија ће бити снимана, између осталих локација, и у Бањалуци и Требињу, а значајан дио овог великог пројекта биће и умјетници из Републике Српске, јер се један дио приче одвија и на овим просторима.

Резултат је ово копродуцентског уговора који су јуче у Бањалуци потписали Бјелогрлић, директор "Кобра филма" и генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић, уз присуство директора Радио-телевизије Србије Драгана Бујошевића, који су такође копродуценти серије.

Према Бјелогрлићевим ријечима, за писање сценарија серије, која ће имати 11 епизода, ангажовано је неколико писаца, прије свега, Стеван Копривица и Дејан Стојиљковић.

- Реч је о изузетно комплексном пројекту чија се радња дешава 1928. године у периоду између убиства Стјепана Радића, до увођења шестојануарске диктатуре, односно једном од најинтензивнијих периода историје српског народа, али и ових простора уопште - рекао је Бјелогрлић.

Трилерска прича прати два београдска полицајца, који стицајем околности послије низа мистериозних убистава бивају уплетени у једну аферу која се одвија на вишем нивоу, у коју је укључен цијели регион, "а можда и добар део тадашње Европе".

- Испричаћемо причу о повезаности високе политике, криминала и обичних људских судбина, у једној полицијској истрази која ће од једног малог случаја доћи до пресудних догађаја у тадашњем времену, па све до једног озбиљног ланца шверцовања опијума. Реч је о историјском периоду о којем се јако мало зна, па је и због тога велика драгоценост овог пројекта - открио је неколико детаља Бјелогрлић и нагласио да му је драго што ће у овом пројекту учествовати глумци, режисери, костимографи и сценографи из РС јер се, нажалост, овдје јако мало снима.

Задовољство постигнутим договором и учешћем наших умјетника у снимању, а и РТРС-а као копродуцента, није крио ни директор ове медијске куће Драшко Милиновић.

- Вјерујем да ће овај производ доживјети велики успјех. Оно на чему смо инсистирали, а што је господин Бјелогрлић у старту учествовао, је учешће домаћих умјетничких снага и у томе видимо највећу вриједност, у овом моменту, овог пројекта - казао је Милиновић.

Директор РТС-а Драган Бујошевић је нагласио да се није двоумио да послије великог успјеха "Монтевидеа" поново подржи пројекат који ради Бјелогрлић, те кроз шалу додао да је "Бјела сада у великом проблему да оправда указано поверење, првенствено код гледалаца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана