Седмо саборовање освићана у Билећи

Ратомир Мијановић
Седмо саборовање освићана у Билећи

Билећа - Међународно ликовно саборовање "Симеон Добрићевски", које по седми пут организује Завичајни клуб "Освит" из Билеће, отворено је синоћ у Галерији билећког Дома културе.

На овом седмом ликовном саборовању учествоваће 18 ликовних умјетника из Србије, Црне Горе, Републике Српске и из градова из окружења, као и три вајара.

Предсједник ЗК "Освит" из Билеће Миодраг Хрњез Љумо изразио је очекивање да ће и овогодишње ликовно саборовање изњедрити вриједна умјетничка дјела.

- Очекујемо да настане доста вриједних дјела, бар три скулптуре и више од 30 уља на платну, тако да ће и ово саборовање оправдати очекивања. Очекујемо да ће фундус ЗК "Освит" бити изузетно богат, по чему смо препознатљиви и на шта смо поносни - рекао је Хрњез.

Академски сликар из Параћина Срећко Здравковић од самог почетка ликовног саборовања у Билећи је његов учесник. Здравковић каже да му Билећа изузетно прија, те да га сваке године херцеговачко поднебље изнова инспирише за стварање врсних умјетничких дјела.

- Херцеговина је за мене неистражен простор. Овдје је споља крш и камен, али у суштини тај крш и камен носи једну мудрост, снагу, енергију, знање. Зато се увијек радујем када треба да дођем овдје - истакао је Здравковић.

Ликовно саборовање "Симеон Добрићевски" биће затворено изложбом у Дому културе "Јевто Дедијер" у Билећи у суботу увече, када ће умјетници представити своја дјела настала за вријеме шестодневног трајања колоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана