Шћепан Алексић - херцеговачки Андрић

Срна
Шћепан Алексић - херцеговачки Андрић

Требиње - У Народној библиотеци у Требињу вечерас је приређено књижевно вече публицисте и новинара Шћепана Алексића из Билеће на коме је представљено седам књига прозе написаних на аутентича начин, својствен овом надареном херцеговачком аутору.

О стваралаштву Шћепана Алексића и његовом најновијем дјелу "Писма за све адресе" говорили су чланови билећке "Просвјете" и професори српског језика и књижевности Никола Баћевић и Лазар Гњато који су указали да је ријеч о дјелима која се с радошћу читају и препричавају.


Говорећи о Алексићевом књижевном опусу, Баћевић је истакао да је овај врсни писац у свом приповједачком раду описао Херцеговину и херцеговачког човјека са свим његовим карактеристикама.

"Чини ми се да на овом подручју у књижевном дјелу нико није обрадио овај крај као што је то учинио Алексић, нити ико као он познаје језик источне Херцеговине. Нико тако не влада турцизмима који су карактеристични за ово подручје и које он врло вјешто користи у дијалозима својих ликова", рекао је Баћевић.

Према његовим ријечима, иако су теме локалне, оне имају шире, општељудско значење, у чему се огледа вриједност Алексићевог књижевног дјела.

"Књижевно дјело је вредније ако се може тумачити на више начина, а то је у ствари управо књижевно дјело Шћепана Алексића", рекао је Баћевић.

Гњато је оцијенио да је Алексић аутентични херцеговачки писац чије се књижевно дјело истиче аутентичношћу литерарног израза. "Он прича причу о Херцеговини коју, бојим се, све мање људи памти и познаје", рекао је Гњато.

Говорећи о дјелу "Писмо за све адресе", он је навео да га ова збирка подсјећа на приповједачки поступак Иве Андрића.

"Не можете тврдити да је то само збирка приповједака. Она има романескни ток који подсјећа на Андрићев роман жНа Дрини ћупријаж. Низ приповједака гради једну причу о главном јунаку, а у овом случају то је Билећа", нагласио је Гњато.

Шћепан Алексић је најавио да су му у припреми још двије књиге, које би требало да буду завршене за двије године.

"Ријеч је о роману који ће, као и све моје претходне књиге, бити везан за Херцеговину, односно за Билећу и билећку касарну кроз коју је толико војске прошло", навео је Алексић.

Он каже да никада није воли много да прича о својим дјелима, већ оставља читаоцима да просуде колико вриједе, да ли су интересантна и вриједна труда да се читају.

Алексић је годинама био новинар Тањуга, дописништво за Херцеговину, а од 2008. године је директор Народне библиотеке "Владимир Гаћинови" у Билећи.

Пише од средњошколских дана, а прве прозне радове објавио је 1977. године.
До сада је објавио књиге "Набој", "Рачвасти језик", "Име и презиме", "Турски друм", "Папирна марамица", "Прст попријеко од срца", "Писма за све адресе", а за штампу је приредио књигу "Херцеговачки хајдук Станко Сочивица". Добитник је бројних награда и признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана