Savremena riznica vizuelne umjetnosti

Priredila: Aleksandra Madžar
Savremena riznica vizuelne umjetnosti

Beograd - Izložba "Kontemporari tezaurus", autorski projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja predstavlja presjek savremene vizuelne scene Srpske, otvorena je u galeriji "Podrum" u Beogradu.

Koncept izložbe bazira se na pojmu tezaurus, koji se u muzeologiji odnosi na proces formiranja muzejskih zbirki čineći njihovo misaono i spoznajno utemeljenje, pa izložba kao savremena riznica objedinjuje i predstavlja sabrana/tezaurirana znanja o savremenoj umjetnosti Republike Srpske. Na izložbi su predstavljeni radovi Nikole Kekerovića, Igora Bošnjaka, Ninoslava Kovačevića, Mladena Miljanovića, Radenka Milaka, Borjane Mrđa, Mile Panić, Selme Selman, Saše Tatić i grupe "Tač.ka".

Viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Srpske Žana Vukičević, koja je osmislila koncept izložbe, rekla je da ovaj projekat obuhvata deset autora, mladih umjetnika iz Republike Srpske i donosi presjek najznačajnijih i aktuelnih umjetničkih pojava koje su obilježile i obilježavaju prethodne godine i ono što se dešava.

- Cilj izložbe je da predstavi kontinuitet razvoja naše umjetničke scene i pokaže koji su to tematski okviri i konteksti, koncepcijska polazišta naših umjetnika. Sve to je objedinjeno u jedan tezaurus, odnosno jednu savremenu riznicu gdje su sabrana sva znanja o našoj vizuelnoj umjetnosti - rekla je ona.

Na izložbi su prikazana djela rađena uljem na platnu, video-radovi, printovi, fotografije, instalacije, pa do "Instagrama" kao najaktuelnijeg i najnovijeg medija.

- Umjetnicima je danas sve na raspolaganju, sve vrste medija i koriste to na svoj način, kombinuju, predstavljaju, jer u savremenoj umjetnosti sve je dozvoljeno, tako da je na izložbi prikazan raznolik izbor najrazličitijih medija - naglasila je Vukičević.

Ova postavka otvorena je u februaru u Banjaluci, prošlog mjeseca imala je priliku da se s ovim radovima upozna publika u Novom Sadu, a poslije Beograda izložba putuje u Skoplje i na Cetinje.

Ostvarivanje komunikacije

Izložba, koja će trajati do 20. avgusta, može se svrstati u tri cjeline - prva grupa se bavi odnosom prema našoj socijalističkoj prošlosti, drugu cjelinu predstavljaju radovi koji se bave ratnim i traumatičnim iskustvima devedesetih godina, dok treća linija predstavlja rad onih koji nisu zapamtili ni socijalizam, ni rat i koji grade svoj pristup.

- To je projekat koji treba da zaživi dalje i pruži priliku da publika u različitim sredinama sazna o našoj sceni i šta se dešava i ostvari komunikaciju sa scenama u drugim gradovima - kazala je Vukičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana