Санела Бабић за Глас Српске: Важно је да људи читају, а мање је важно одакле

Наташа Лазукић
Санела Бабић за Глас Српске: Важно је да људи читају, а мање је важно одакле

Бањалука - Група ентузијаста и страствених љубитеља књижевности дошла је прије три године на идеју да покрене Удружење за промоцију и популаризацију књижевности "Императив". Из потребе да себи и другима креирају простор за дјеловање и размјену искустава, повезали су се са најзначајнијим ауторима из региона и "освјежили" домаћа дешавања на пољу књижевности.

- Ми смо на неки начин наметнули читалачкој публици најзначајнија имена савремене књижевности из региона. За Македонку Румену Бужаровску, која пише одличне кратке приче, мало ко у Бањалуци је чуо прије промоције. Исто вриједи и за Дамира Каракаша, хрватског писца који је крајем прошле године добио "Кочићево перо" за роман "Сјећање шуме" - казала је Санела Бабић, предсједница удружења.

Беким Серјановић је један од првих чланова удружења и нека врста доброг духа  за "Императив". Публици су понудили другачији концепт промоције књижевних дјела гдје се публика дружила с писцима "на ти", а корак даље у раду представља Фестивал књижевности "Императив"  који ће се одржати од 30. маја до 3. јуна. у Банском двору Културном центру.

- Током пет фестивалских дана најзначајније издавачке куће из региона ће представити своја издања. Угостићемо тренутно најпознатије писце из региона (Иван Токин, Марко Томаш, Беким Сејрановић, Дамир Каракаш, Горан Стојичић и др.). У једном од салона Банског двора ће бити издавачи књижевности за дјецу, гдје ће бити организоване радионице, читање, представљање писаца књижевности за дјецу. Стрип-салон је мјесто које ће окупити љубитеље стрипа - најавила је Бабићева.

Кроз фестивалске активности планирају указати и на значај тзв. дигиталне књижевности, а говориће и о положају писаца у региону. Упоредо са припремама фестивала, чланови удружења раде на реализацији пројекта "Кућа за писце", а већ од јесени ће наставити са промоцијама нових књига најзначајнијих регионалних писаца.

- Важно је да људи читају. Мање је важно да ли читају на телефону, лаптопу или из књиге. Мени је књига незамјењива, али то је потпуно индивидуално и неважно. О дигитализацији би више требало да мисле издавачи и аутори - закључила је Бабићева.

"Императив" је подстицање читања код младих људи

- Као што и назив удружења каже, основни "императив" је промоција и популаризација књижевности, али и развијање интеракције између књижевности и публике, те подстицање читања код младих људи. Један од сегмената Фестивала књижевности ће бити посвећен људима који објављују одличне текстове на блогу или друштвеним мрежама. Гост ће бити и Владимир Скочајић Скоча, новинар, радио водитељ и уредник култне радио емисије "Гистро ФМ" - рекла је Санела Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана